Ha azt mondjuk, hogy kemény ütközetek előzték meg a péntek esti alkut , amellyel az utolsó pillanatban sikerült elkerülni a szövetségi kormány leállását, akkor nem tudom, mit mondjunk arról, ami most fog következni. Múlt héten Paul Ryan republikánus képviselő előállt egy merész költségvetési kiigazítási tervvel, amely kemény megszorításokat vezetne be az eddig érinthetetlennek tartott Medicare (a 65 év felettiek és egyes fogyatékkal élők egészségügyi ellátása) és a Medicaid (amely a szegényeknek nyújt ellátást) rendszerében is.

Szerdán aztán Barack Obama is előállt a saját tervével, amely ugyan szintén tartalmaz megszorításokat, de közel sem olyan mértékben, mint Ryan javaslata. A Medicaiden és a Medicare-en is inkább finomhangolást hajtana végre radikális változtatások helyett, de ami talán a legfontosabb eleme a tervnek, hogy elkerülhetetlennek tartja az adóemeléseket is. Ezzel visszatér ahhoz a 2008-as kampányígéretéhez, amely szerint az évi 250 ezer dollár felett keresőknek nagyobb arányban kell hozzájárulnia a közterhek viseléséhez.

Obama azonban egyszer már alulmaradt ebben a vitában. Tavaly év végén jártak le az előző elnök, George Bush nevéhez fűződő, minden réteg számára bevezetett adócsökkentések, és az elnök sokáig kardoskodott amellett, hogy a hosszabbítás a gazdagok számára ne vonatkozzon. A republikánusok azonban ezt elutasították, és Obama végül beadta a derekát (arra hivatkozva, hogy így legalább a középosztály számára is megmaradnak az alacsonyabb adók, illetve kicsikarta a republikánusokból a munkanélküli segélyek meghosszabbítását is).

Most ez a vita nyílik meg újra, miközben a felek egyre jobban ássák bele magukat saját lövészárkukba. Obama még el sem mondta a beszédét, amikor John Boehner, a képviselőház republikánus vezetője jelezte, hogy az adóemelés számukra elfogadhatatlan. Az elnököt ugyanakkor liberális szervezetek gyakorlatilag megfenyegették, hogyha hozzányúl a Medicaidhez és a Medicare-hez, akkor ne számítson arra, hogy a 2012-es kampányban segítenek neki.

Kemény harcra lehet tehát számítani, de hogy a képlet még bonyolultabb legyen, a republikánusok sem túl egységesek. Egyrészt Ryan terve ellen többen is berzenkednek (jellemzően olyan képviselők, akiknek választókörzetében sok idős, vagyis Medicaid-kedvezményezett él), míg mások azért kritizálják Boehnert, hogy túlságosan engedékeny volt a múlt heti költségvetési alkuban.