Már sok módon próbáltak fogást találni ellenfelei Mitt Romney-n, de egyelőre nem sok eredménnyel. Nyert Iowában és New Hampshire-ben is, és ugyan a következő előválasztási fordulóban, Dél-Karolinában nem vár rá sima győzelem, a felmérések szerint egyelőre ő az esélyes. Támadták már azzal, hogy túl liberális, azzal, hogy nincs gerince, hogy üzletemberként emberek százait rúgatta ki, illetve hogy mormonként valójában nem is keresztény.

Itt van azonban a legújabb fegyver. A fenti videót Newt Ginrgrich stábja készíttette, és azzal a botrányos ténnyel szembesíti az amerikai választókat, hogy Romney beszél franciául (mormon misszionáriusként töltött éveket Franciaországban). Ahogy a klip is utal rá, nem először vetették be ezt az elnökválasztási kampányok történetében: 2004-ben az akkori demokrata jelöltet, John Kerryt cukkolták francia tudása miatt a republikánusok.

Nem idegen az amerikai politikusoktól a franciák cikizése, 2004-ben azonban a viszonyt a szokásosnál is jobban megterhelte Franciaország tiltakozása az iraki háború ellen. Kérdés, hogy most - hasonló nemzetközi feszültség hiányában - mennyire lesz hatásos ez a fegyver. Newt Gingrich mindenesetre pénteken a CNN-nek nyilatkozva azt mondta, nem kell túl komolyan venni ezt a videót, inkább egy viccről van szó. Talán azért is fogalmazott így, mert egyébként korábbi beszámolók szerint ő is beszél valamennyire franciául, bár vélhetően nem olyan jól, mint Romney.