Greg Mankiw a világhírű Harvard egyetem közgazdász professzora, azonban a komoly kutatómunka mellett szakít időt a viccelődésre is. A blogján legalábbis közzétett egy újságkívágásról készült fotót azzal a címmel, hogy „Egy költségvetési megoldás”. A kivágáson az a szöveg olvasható, hogy „a bevándorlási hatóság elkezdi deportálni az öregeket (az illegális bevándorlók helyett) a társadalombiztosítási és egészségügyi ellátási költségek csökkentése érdekében. Az idősebb embereket könnyebb elfogni, és kevésbé emlékeznek arra, hogyan tudnak hazajutni.”

Ez a poénkodás nem is keltett volna ki komolyabb érdeklődést politikai körökben, ha Mankiw történetesen nem az illinois-i győzelmével a pozícióját tovább erősítő lehetséges republikánus elnökjelölt, Mitt Romney tanácsadója lenne. Ahogy a Politico megjegyezte, Mankiwnek sikerült egy csapásra két fontos választói csoportot is megsértenie: az időseket és a latinokat (akik számára érzékeny téma a bevándorlás).

Egyelőre nem lett komolyabb problémája Romneynak a blogbejegyzésből, az érdeklődő újságíróknak pedig Mankiw egyértelművé tette, hogy viccnek szánta fotó közzétételét. Nem lenne azonban meglepő, ha ez a poén előbb-utóbb megjelenne demokrata kampányfilmekben, főleg az után, hogy épp kedden tették közzé költségvetési javaslatukat a képviselőházat uraló republikánusok. Ebben kemény megszorítások vannak, ami egyebek mellett kiterjed az idősek egészségügyi ellátásának fedezését szolgáló Medicare-re is.

A demokraták már szinte a tenyerüket dörzsölve várták ennek bejelentését, tudják ugyanis, hogy az idősügyi ellátás védelmezésével jó pontokat szerezhetnek maguknak a választók egy jelentős részénél. Ebben pedig talán jól jön majd Romney tanácsadójának bejegyzése is.