Don Baer beszédíróként dolgozott Bill Clintonnak, és a State of the Union - az éves elnöki programbeszéd - napjai mindig nagyon idegesen teltek számára. Rendszerint mogyoróvajas-lekváros szendvicset rendelt magának, hogy ezzel próbálja nyugalomban tartani a gyomrát, de ez a trükk sem vált be. A hajnali órákban mindig ki kellett mennie az alagsori irodája melletti vécébe hányni.

Baer ezt a történetet egy kedd reggeli washingtoni fórumon mesélte el, ahol azonban kiderült az is, hogy Barack Obama munkatársai valószínűleg nyugodtabban élik meg a State of the Union beszédek napjait. A fórum moderátora például elmesélte, hogy egy házban lakik Jon Favreau-val, az elnök vezető beszédírójával, és reggel a nem túl korai órákban, háromnegyed 8-kor látta őt a parkolóban. A beszélgetés egyik résztvevője, a korábban Obama beszédíró csapatában dolgozó Adam Frankel megerősítette, hogy nyugodt légkörben szoktak zajlani ezek a napok. Mint mondta, a beszéd előkészítése hónapokon keresztül zajlik, és a szöveg ilyenkor már gyakorlatilag teljesen kész van.

Forrás: AFP

Az esti beszédet hallgatva valóban úgy tűnt, hogy a szövegíróknak nem kellett kapkodniuk, a szónoklat ugyanis nagyrészt ismerős elemekből állt. Obama régóta ismert érvekkel állt elő akkor, amikor a költségvetés rendbetételéről, a bevándorlás megreformálásáról vagy éppen a fegyvertartási szabályok szigorításáról beszélt.

Mindez ugyanakkor nem jelenti azt, hogy a beszéd ne lett volna érdekes. Egyrészt figyelemre méltó volt, hogy az utóbbi hetekben főként a bevándorlásra és a fegyverkérdésre fókuszáló elnök most visszatért a költségvetés, illetve a gazdaság témájához. Ismét azzal érvelt, hogy nem lehet pusztán az állami kiadások csökkentésével rendezni a költségvetést és megteremteni az alapot a további gazdasági növekedéshez, hanem bevételekre is szükség lesz. Elismerte ugyan, hogy az államadósság leginkább az öregedő társadalom szociális ellátási költségének emelkedéséből fakad, de hozzátette, hogy a rendszer megreformálásából eredő terhek megfizetését nem kérhetik kizárólag a középosztályhoz tartozóktól. Szerinte elvárható, hogy a gazdagok egy kicsit mélyebben nyúljanak bele a zsebükbe.

A költségvetés egyensúlyba hozása állandó vita tárgya a demokraták (az elnök pártja) és a republikánusok között. Miután a republikánusok a múlt év végén elfogadtak egy adóemelést, azt várják az elnöktől és a demokratáktól, hogy menjenek bele a kiadáscsökkentésekbe. Obama ugyanakkor most jelezte, hogy további bevételnövelést akar, méghozzá egyes adókedvezmények, kiskapuk megszüntetéséből. Azt is hozzátette ugyanakkor, hogy hajlandó kompromisszumot kötni a nagy szociális ellátó rendszerek megreformálását követelő republikánusokkal, és azt is kijelentette, hogy mostani javaslatai egy centtel sem emelik meg a hiányt.

Obama közölte ugyanakkor, hogy a költségvetés rendbetétele csak részfeladat, a gazdasági növekedés felpörgetéséhez ugyanis többre lesz szükség. Azt mondta, hogy ehhez többet kell költeni energetikai és infrastrukturális beruházásokra, valamint az oktatásra is. Célként tűzte ki azt, hogy megerősödjön a gyáripar, és biztató jelnek nevezte, hogy több amerikai cég is a külföldi telephelyeket felszámolva új üzemeket nyit az Egyesült Államokban. Külön megemlítette, hogy újra számítógépeket fog gyártani itt az Apple, amelynek vezérigazgatója, Tim Cook egyébként ott ült a helyszínen, a first lady társaságában.

Régi ígérete volt Obamának a klímaváltozás elleni küzdelem, de első ciklusában ez a háttérbe szorult. Most ugyanakkor ismét elővette, ráadásul kifejezetten harcias hangon beszélt róla. “Többet kell tennünk a klímaváltozás elleni harcban” - jelentette ki, majd megjegyezte, hogy lehet hinni abban, hogy az erdőtüzek, viharok elszaporodása csak a véletlen szüleménye, de szerinte inkább bízni kellene a tudomány ítéletében. Ezzel üzent a republikánusoknak, akik közül sokan tagadják azt, hogy a klímaváltozás valóban létező jelenség lenne, majd dacosan hozzátette azt is, hogy ha a kongresszus nem tesz semmit, akkor “én lépni fogok”.

Ezt a kemény kijelentést igyekezett ugyanakkor tompítani azzal, hogy közölte, a republikánusok által támogatott olajkitermelést is támogatni fogja. Nem ez volt az egyetlen gesztus, amelyet a politikai riválisok felé tett. Kétszer is felemlegette például a novemberi választáson elbukott republikánus jelölt, Mitt Romney nevét. Egyrészt akkor, amikor előállt azzal a javaslattal, hogy emeljék meg és kössék az inflációhoz a minimálbért (mondván, hogy ezzel Romney is egyetértett a kampányban), másrészt akkor, amikor bejelentette, hogy kezdeményezi egy olyan független bizottság felállítását, amely a választójogi problémákat fogja vizsgálni, és ebben a testületben Romney egykori tanácsadói is helyet kapnak.

Forrás: AFP

Obama a klímaváltozás mellett is viszonylag hosszan beszélt nemzetközi ügyekről. Bejelentette például azt, hogy tárgyalásokat fognak indítani egy átfogó transzatlanti kereskedelmi egyezményről az Európai Unióval, mert szrinte ez is hozzá fog járulni a gazdasági növekedéshez (az EU és az Egyesült Államok között már így is intenzív a kereskedelem, de vannak még korlátok a két piac között). Ígéretet tett arra is, hogy nem fogják tétlenül nézni az emberi jogi sérelmeket, bár egyúttal jelezte, hogy ennek megvannak a korlátai. “Nem diktálhatjuk a változás folyamatát az olyan országokban, mint Egyiptom. De ragaszkodhatunk - és fogunk is - az emberek alapvető jogainak tiszteletben tartásához” - fogalmazott az elnök, hozzátéve, hogy nyomást fognak gyakorolni a szíriai rezsimre is, és támogatni fogják azokat az ellenzéki vezetőket, akik tisztelik “minden szíriai polgár jogait”. (Nem egyértelmű, hogy ez a támogatás mit jelent, épp a napokban derült ki, hogy a Fehér Ház megfúrta azt a külügyi és védelmi minisztériumi terveket, amelyek szerint a szíriai lázadók egy része amerikai fegyverekhez jutott volna.)

A decemberi connecticuti mészárlás óta a fegyvertartás az amerikai belpolitika egyik legfontosabb kérdésévé nőtte ki magát, és Obama is hangsúlyt adott neki azzal, hogy a beszédet ezzel a témával zárta. Ez volt ráadásul az egyetlen olyan pontja a közel egyórás szónoklatnak, amikor racionális érvelés helyett inkább az érzelmekre próbált játszani. Felidézte az utóbbi hónapok fegyveres incidenseit, és külön kiemelte egy tizenéves lány történetét, aki néhány héttel ezelőtt még az ő beiktatási ünnepségén vett részt mazsorettként, egy hete azonban fegyveres támadás áldozata lett.

Obama jelezte, tisztában van azzal, hogy a kongresszusban sokan ellenzik a fegyertartási szabályok szigorítását, de szerinte legalább annyit megérdemelnek az ő javaslatai, hogy szavazzanak róla a törvényhozók. Ez a szimpla kérés egyértelművé tette azt is, hogy elnökként valójában kevés befolyása van arra, hogy az elképzeléseiből mi valósul meg, a költségvetéstől a bevándorláson át a fegyvertartásig ugyanis minden változás elsősorban a kongresszus támogatásától függ.