A keddi vitához írt előzetesből nem túl jó érzékkel kihagytam azt, hogy nagyon fontos odafigyelni arra, milyen üzenetekkel operálnak a jelöltek a nők felé, pedig végül ez bizonyult a másfél órás feszült összecsapás egyik legizgalmasabb részének.

Egészen az elmúlt hetekig Obama magabiztos fölénnyel rendelkezett a nők körében, a legutóbbi - még a második vita előtt készült - felmérések azonban azt mutatták, hogy Romney elkezdte ledolgozni a hátrányát. Nem teljesen világos, hogy mennyire egyértelmű ez a trend, de ha valóban ez történik, akkor abban vélhetően szerepe van annak is, hogy Romney az utóbbi hetekben igyekezett sokkal mérsékeltebb arcot mutatni a nők számára érzékeny szociális kérdésekben (fogamzásgátlás, abortusz), mint ahogy az az előválasztások idején adott nyilatkozataiból következett.

Romney megpróbált tovább menni ezen az úton a keddi vitában is, és amikor felmerült a nők hátrányos munkahelyi megkülönböztetésének kérdése, akkor elmesélte azt, Massachusetts állam kormányzójaként komoly erőfeszítéseket tett azért, hogy a kabinetjének nők is tagjai legyenek. Először ugyanis csak férfiek jelentkeztek, mire ő mondta a stábjának, hogy szeretne nőket is felvenni a csapatába, és megkezdődött átfogó kutatás, amelynek eredményeként “nőkkel teli mappákat” kapott.

Romney elmeséli a nőkkel teli mappa történetét

Ez a megjegyzés azóta önálló életre kelt, tele van a Youtube paródiákkal, a Facebookon sorra jönnek létre az oldalak, amelyek között van olyan, amely ennek a posztnak az írásánál 285 ezer rajongónál tart.

Az elnökjelölti viták egyik aranyszabálya, hogy hiába nyújtasz jó teljesítményt szinte végig, ha akár csak egy apró hibát is elkövetsz. Ez különösen igaz most, amikor a hírcsatornák, a közösségi és videomegosztó oldalak megsokszorozzák az elrontott pillanatok hatását. Nem mondom, hogy ez a mappás megjegyzés hatalmas hiba volt Romney részéről. Lehet, hogy az egész megmarad az egyébként is Obamát támogató liberálisok poénjának, majd néhány nap után elhal az egész. De ha felépül (persze az ellenfelek segítségével) egy tartósabb üzenetté, illetve ráharapnak a showműsorok, akkor az komoly veszélyt is jelenthet Romney számára.

Elég csak megkérdeznie Sarah Palint, akinek megjegyzéseiből hónapokon át élt az amerikai szórakoztató ipar.