A kedd mindig fontos nap az amerikai politikában (jellemzően akkor tartják a választásokat), de most a kampányban is az volt. Különös jelentőséggel bírt Mitt Romney számára.

Kezdődött a nap azzal, hogy nyilvánosan támogatásáról biztosította őt Chris Christie New Jersey-i kormányzó, a republikánusok új csillaga (fenti videó). "Azt gondolom, hogy ő a legjobb ember arra, hogy képviselje a republikánus értékeket, és hogy legyőzze Barack Obamát 2012 novemberében" - mondta Christie, akit nemrég még befolyásos republikánusok győzködtek arról, hogy ő is szálljon be a kampányba.

Ez már önmagában örömteli lehetett volna Romney-nak, de aztán a republikánus jelöltek esti tévévitája is alapvetően az ő sikerével zárult. Amikor a jelöltek egymástól kérdezhettek, akkor a többség (összesen nyolcan voltak) neki tett fel kérdéseket, ami jelezte, hogy ő most a legerősebb. Eközben ő maga nem ment bele párbajokba, és nem provokálta a többieket (Rick Perryt sem, akivel voltak emlékezetes ütközetei), ami szintén az ereje demonstrálásaként is értelmezhető.

Ez tehát az ő napja volt, de nyilván nem engedheti meg magának, hogy hátradőljön. Még több hónap van hátra az előválasztások kezdetéig, ami örökkévalóságnak számít a rendkívül intenzív amerikai politikában, és persze ott van körülötte több sikerre éhes rivális, akik mindent meg fognak tenni azért, hogy fordítsanak az erőviszonyokon.