Nem gondoltam volna, hogy a kutyák ilyen központi szerepet fognak játszani a kampányban. Először ott volt ugye Mitt Romney története arról, hogy a kutyáját az autó tetejére kötözte (egy dobozban) az egyik családi kiránduláson. Most pedig itt van az a sztori, hogy Barack Obama kutyát evett gyerekkorában. Ez sem egy vadonatúj információ, az elnök még első életrajzi könyvében, a Dreams From my Fatherben számolt be róla, hogy az Indonéziában töltött gyermekévek alatt evett kutyából készült ételt (ami elég kemény volt, de nem annyira mint a kígyóhús), és ezt a Daily Caller nevű konzervatív oldal előszedte.

Az apró érdekesség azóta önálló életre kelt, elég csak megnézni a Twitteren az #ObamaEatsDog-os bejegyzéseket. A Daily Caller már azt firtatja, hogy vajon az állatvédők miért nem támadják Obamát, és persze nagy kérdés az is, hogy vajon biztonságban van-e Bo, az elnöki kutya. Az amerikai sajtó egy részében eközben megy a siránkozás, hogy milyen sekélyes témákról szól a kampány, de az a helyzet sok más nagyon nem történik. Vagy legalábbis semmi látványos, mert történések azért vannak.

A jelenlegi állás ugyanis az, hogy a legfrissebb felmérések szerint nagyjából azonos a támogatottsága Obamának és Romneynak. És nemcsak az erőviszonyok tűnnek kiegyenlítettnek, hanem ahogy arra a New York Times rámutat, hasonló az induló pozíció is. A választók többségét továbbra is a gazdaság aggasztja leginkább, és míg Obama építhet arra, hogy a javulás jelei látszódnak a gazdaságban, addig Romney számára lehetőséget jelent az, hogy a választók egy jelentős része továbbra is bizonytalanul látja a saját helyzetét.

Bár a választók nagy tömegei még nem égnek az elnökválasztás lázában, ez a mostani építkezős időszak kulcsfontosságúnak bizonyulhat a kampányban. Most mindkét jelölt (hivatalosan persze csak nyár végén lesznek azok) a saját pozitív (amit ígérnek) és negatív (ahogy igyekeznek beállítani az ellenfelet) üzeneteiket csiszolgatják. Obama például láthatóan igyekszik Romneyt az átlagemberektől elszigetelődött gazdag fiúként lefesteni a választók előtt, míg Romney szerint az elnök egy gazdasági analfabéta, aki intézkedéseivel tönkreteszi az országot.

Ez tűnik egyelőre a fő iránynak, de biztos lesznek még változások, és talán még a kutyák is előkerülnek majd újra.