Pénteken tölti utolsó munkanapját Robert Gibbs, a Fehér Ház jelenlegi szóvivője, és a Politico egy meglehetősen szórakoztató videóval búcsúzik tőle. Gibbs egyik kedvenc fordulata az volt a nehéz kérdések hárítására, hogy "én nem vagyok....", és a kipontozott részt aztán szabadon kitöltötte azzal, hogy jogász, számvevő, képviselő, klímatudós, dohányos vagy éppen a skót jog szakértője.

Gibbs utóda Jay Carney lesz, aki eddig Joe Biden alelnök szóvivője volt. Carney korábban újságíróként dolgozott (karrierje nagy részét a Time magazinnál töltötte), így talán sikerül javítania a Fehér Ház és a riporterek viszonyán, ami nem volt kimondottan felhőtlen az elmúlt két évben.

Sokan panaszkodtak arra, hogy Gibbst nem könnyű elérni, hogy gyakran dobott vissza kérdéseket kielégítő válasz nélkül, és még azt is felrótták neki, hogy az elnök egyik külföldi útján elment városnézésre ahelyett, hogy megjelent volna egy állítólag előre leszervezett vacsorán a tudósítókkal.

Gibbs problémája valószínűleg az volt, hogy ő nem csupán szóvivő volt, hanem Obama bizalmasa, és így tanácsadói munkát is végzett, a kettőt együtt pedig nem bírta. A mostani változás is azt jelenti lényegében, hogy a szóvivői poszttól megválik, de tanácsadóként marad az elnök környezetében, és részt vesz a 2012-es kampányban is.

Szolgálati közlemény: a Potus & Co már követhető a Facebookon is.