A függetlenségi háború után az Egyesült Államok felépítésével foglalatoskodó szövetségi kormány 1791-ben úgy döntött, hogy a pénzügyek stabilizálása érdekében adót vet ki az országban előállított whiskey-re. Az emberek általában is ellenérzésekkel fogadták az adókat, de Pennsylvania állam nyugati részén farmerek egy csoportja különösen ellenségesen állt hozzá az elképzeléshez.


George Washington szembeszállt a whiskeylázadókkal

Három évvel az adó bevezetése után, 1794-ben a történészek által később whiskeylázadóknak nevezett farmerek megtámadták és megsemmisítették egy adófelügyelő házát. A lázadók csoportja egyre bővült, és fennállt a lehetősége annak, hogy a mozgalom átterjed más államokra is. A szövetségi kormánynak meg kellett mutatnia, hogy képes fenntartani a rendet, és be tudja szedni az általa megszabott adókat.

Alexander Hamilton pénzügyminiszter már kezdetben arról próbálta meggyőzni George Washington elnököt, hogy vessen be katonai erőt, ő azonban először tárgyalásos módszerrel próbálkozott. Ez nem vezetett eredményre, és végül 13 ezer katonát küldött Pennsylvania nyugati részébe Hamiltonnal az élen. A hadseregnek aztán mégsem akadt dolga, mert a mozgalom összeomlott, és a lázadók többsége elmenekült. Két embert ítéltek el árulásért, de később nekik is kegyelmet adott Washington.

Hogy miért idéztem fel (a PBS oldalának segítségével) ezt a történetet? A mostani elnök, Barack Obama hétfőn mondott egy beszédet, amelyben meghirdette hiánycsökkentési programját. Ennek a csomagnak része egy nagyarányú adóemelés, amelynek célpontjai a vagyonosabb rétegek, és a beszéd végén az elnök Washingtont idézte, aki egyszer azt mondta, “az adósságok visszafizetéséhez bevételekre van szükség, a bevételekhez pedig adókra”. Bár nem beszélt konkréten a whiskeylázadásról, egyes kommentátorok szerint erre a történelmi epizódra utalt.

A hasonlat valóban áll, mert ugyan arra kevés esély van, hogy Obama katonákat vetne be az adófizetésen berzenkedő gazdagok ellen, de régen ütött meg ennyire harcias hangot. Kijelentette, hogy vétót emel minden olyan törvényhozási javaslat ellen, amely nem tartalmaz adóemelést. Azt persze előre tudni lehetett, hogy a republikánusok elutasítják a javaslatát, és ez meg is tették több nyilatkozatban. Most azonban már Obama sem emlegetett semmilyen kompromisszumot, hanem a vétó belengetésével lényegében hadüzenetet küldött a republikánusoknak. Ez talán még a whiskeylázadásnál is keményebb összecsapás lesz.