Az Egyesült Államok harmadik elnöke, Thomas Jefferson az amerikai történelem egyik legellentmondásosabb figurája. Hogy csak a legismertebb példát idézzem: ő írta a Függetlenségi Nyilatkozat vázlatát, amely kimondta, hogy minden ember egyenlő, de egyúttal egyike volt azoknak a földbirtokosoknak, akik rabszolgákat tartottak.

Bár saját korában a politikai ellenfelek szenvedélyesen utálták Jeffersont, ma általában tisztelettel emlegetik az amerikai közéletben pártállástól függetlenül, és az iránta való változatlan érdeklődést mutatja, hogy most jelent meg róla egy új könyv, amelyet az egyik legismertebb amerikai újságíró, Jon Meacham (korábban a Newsweek főszerkesztője, jelenleg a Random House nevű könyvkiadó igazgatója) írt.

Thomas Jefferson, a harmadik elnök

A promóciós turnénak része volt az ezen a blogon már többször emlegetett washingtoni könyvesbolt, a Politics and Prose, ahol csütörtökön tartott bemutatót Meacham. Nagyrészt magáról Jeffersonról beszélt, és így megtudhattuk például, hogy egyszer egy komoly beszélgetés közben elkapott egy legyet, majd elkezdte szétszedni darabokra, illetve azt is, hogy a rabszolgaság felszámolásának kétszer is nekifutott, de mindig kudarcot vallott, és ezért feladta.

Meacham ugyanakkor a történelmi sztorik mellett tett utalásokat a mostani politikai helyzetre is, és jelezte, hogy szerinte vannak párhuzamok Jefferson és Barack Obama között (bár Meacham nem említette, Obamának is volt egy híres legyes afférja: ő mondjuk csak leütötte a rovart egy interjú közben). Mintegy kétszáz évvel ezelőtt (Jefferson 1801 és 1809 között volt elnök) is nagyon erős volt a politikai megosztottság, és Meacham szerint Jefferson a mostani elnökhöz hasonlóan “nagyon jól értett a politikához, de talán saját magának sem akarta bevallani, mennyire”.

A szerző szerint Obama számára tanulság lehet például az, hogy nem elég megpróbálni együttműködni a másik politikai oldallal, de “élveznie is kell azt”. Meacham felidézte, hogy Jefferson elnökként minden este meghívott magához vacsoravendégeket, és volt köztük egy olyan szenátor is, aki ugyan először szinte a gonosz megtestesülésének tartotta Jeffersont, de a sokadik vacsora után már recepteket cserélgettek.

Jon Meacham válasza arra a kérdésre, mit tenne Jefferson a klímaváltozással

Meacham szerint Obamának azzal is tisztában kell lennie, hogy a második ciklus egyik nagy kockázata az, hogy teljesen más az elnök és a kongresszus hozzáállása. Ahogy fogy az elnök ideje, úgy közelednek a választások a törvényhozók számára, és míg az elnök - akire nem vár újabb kampány - minél hosszabb távra tekint előre, a kongresszus tagjai egyre rövidebb távban gondolkodnak. Meacham szerint ha túl nagy a különbség a kettő között, az baj, és ez az, amivel a nagy ideákban gondolkodó, de pragmatikusan politizáló Jefferson tisztában volt.