Fogalmam sem volt, hogy ilyen drámai fordulatok lesznek Rahm Emanuel chicagói polgármesteri kampányában. A választási bizottság kezdeti jóváhagyása után egy chicagói fellebbviteli bíróság most úgy döntött, mégsem jogosult arra, hogy szerepeljen a szavazólapon, mert nem egyértelmű, hogy az utóbbi egy évben valóban a város lakója volt (a szabályok szerint ez lehetséges ahhoz, hogy valaki jelölt lehessen). Emanuel az őszi kampánykezdet előtt Obama kabinetfőnöke volt a Fehér Házban, chicagói házát pedig bérbe adta, riválisai erre alapozva kezdeményezték ellene az eljárást.

A mostani állás szerint Emanuel nem lesz jelölt, pedig a felmérések alapján ő az abszolút esélyese a február 22-én esedékes választásnak. Az egyik legutóbbi kutatás szerint támogatottsága 44 százalék, míg a legerősebb riválisáé 21 százalék körül van.

A meccs persze még nincs lefutva, Emanuel már be is jelentette, hogy fellebbezni fog a döntés ellen, és arra számít, hogy az újabb fórumon még időben határoznak az ügyében. “Ahogy apám szokta mondani, az életben semmi sem könnyű, ez is csak egy újabb kanyar az úton” - fogalmazott meglehetősen választékosan Emanuel, de miután közismerten trágár beszédű, a számára kedvezőtlen döntés hallatán biztosan elhagyták a száját ennél durvább szavak is.