Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Rahmbo napja

Ahogy arra a felmérések alapján számítani lehetett, Rahm Emanuel fölényes győzelmet aratott a keddi chicagói polgármesterválasztáson. Miután a voksok több mint 50 százalékát kapta, nem lesz szükség második körre. Még az éjszaka folyamán fel is hívta egykori főnöke, Barack Obama (aki nem mellesleg szintén chicagói lakos), és gratulált neki. A harcias stílusa miatt sokak által csak Rahmbónak becézett politikusra nagy kihívások várnak, a nagyváros ugyanis súlyos anyagi gondokkal küszködik. Emanuelnek (aki számára a kampányban az egyetlen nehézséget egy furcsa per jelentette) így nagyon jó munkát kell majd végeznie, ha meg akarja ismételni elődje, Richard Daley bravúrját, aki 22 éven át állt Chicago élén.

0 Tovább

Fordulat Chicagóban

Fogalmam sem volt, hogy ilyen drámai fordulatok lesznek Rahm Emanuel chicagói polgármesteri kampányában. A választási bizottság kezdeti jóváhagyása után egy chicagói fellebbviteli bíróság most úgy döntött, mégsem jogosult arra, hogy szerepeljen a szavazólapon, mert nem egyértelmű, hogy az utóbbi egy évben valóban a város lakója volt (a szabályok szerint ez lehetséges ahhoz, hogy valaki jelölt lehessen). Emanuel az őszi kampánykezdet előtt Obama kabinetfőnöke volt a Fehér Házban, chicagói házát pedig bérbe adta, riválisai erre alapozva kezdeményezték ellene az eljárást.

A mostani állás szerint Emanuel nem lesz jelölt, pedig a felmérések alapján ő az abszolút esélyese a február 22-én esedékes választásnak. Az egyik legutóbbi kutatás szerint támogatottsága 44 százalék, míg a legerősebb riválisáé 21 százalék körül van.

A meccs persze még nincs lefutva, Emanuel már be is jelentette, hogy fellebbezni fog a döntés ellen, és arra számít, hogy az újabb fórumon még időben határoznak az ügyében. “Ahogy apám szokta mondani, az életben semmi sem könnyű, ez is csak egy újabb kanyar az úton” - fogalmazott meglehetősen választékosan Emanuel, de miután közismerten trágár beszédű, a számára kedvezőtlen döntés hallatán biztosan elhagyták a száját ennél durvább szavak is.

0 Tovább

Emanuel menetelhet tovább

Ha valaki esetleg nagyon izgult volna azon, hogy vajon tényleg elindulhat-e Rahm Emanuel a chicagói polgármesterválasztáson, akkor most megnyugodhat. A helyi választási bizottság megalapozatlannak tartotta azokat a kifogásokat, amelyek szerint Emanuel jogosulatlanná vált a jelöltségre azzal, hogy az utóbbi közel két évben nem Chicagóban, hanem Washingtonban lakott.

A szabályok szerint ugyanis csak az lehet jelölt, aki a választás megelőző egy évben Chicagóban lakott, Emanuel ugyanakkor bérbe adta a házát, miután Barack Obama kabinetfőnöke lett a 2008-as elnökválasztás után. Riválisai erre hivatkozva próbálták megfúrni jelöltségét, és az ügyben indított bírósági eljárás során egészen apró részletekbe belementek a politikus lakásviszonyait illetően.

Ez a próbálkozás egyelőre kudarcot vallott, és Emanuel ellenfeleinek most nagyon össze kell szedni magukat a februári választás előtt. A legfrissebb felmérések szerint ugyanis a rámenősségéről és trágár beszédstílusáról ismert politikus több mint 20 százalékos előnnyel rendelkezik. Igaz, a riválisok várhatóan fellebbeznek a választási bizottság döntése ellen, így a lakásügynek még nincs teljesen vége.

0 Tovább

Mi rejtőzik Obama egykori jobbkezének pincéjében?

Napok óta zajlik egy érdekes per Chicagóban. A tárgyalás akörül forog, hogy Barack Obama egykori kabinetfőnökének, Rahm Emanuelnek pontosan hogyan alakultak a lakhatási viszonyai az amerikai nagyvárosban. Emanuel az egyik versenyző a februári polgármester-választást felvezető kampányban, a pert pedig riválisai indították. A szabályok szerint ugyanis csak az jelöltetheti magát, aki a választás előtt legalább egy éve a városban él.

Emanuelnek ugyan Chicago a szülővárosa, és ott töltötte élete jelentős részét is, az utóbbi két évben a washingtoni Fehér Házban dolgozott az elnök legbizalmasabb munkatársaként. Bár ez idő alatt is megtartotta chicagói házát, de kiadta egy bérlőnek, így politikai ellenfelei szerint nem felel meg a követelményeknek.


Emanuel az elnökkel - Forrás: flickr.com/whitehouse

A három napja tartó tárgyaláson kedden azt boncolgatták, hogy vajon Emanuel tényleg hagyott-e saját tárgyakkal teli dobozokat a chicagói ház pincéjében vagy sem. A politikus szerint így volt, és állítja, hogy többek között felesége esküvői ruháját és a családi porcelánt is a dobozokban őrizték. A lakás bérlője viszont azt mondja, hogy ő nem találkozott a dobozokkal. Nehéz eldönteni, kinek van igaza, a bérlő ugyanis - a Chicago Tribune terjedelmes tudósítása szerint - már régóta kapcsolatban áll az Emanuel elleni pert indítók ügyvédjével.

A szerdai tárgyaláson kevésbé izgalmas részletekről volt szó. Ezen meghallgatták azt az ingatlanügynököt, akivel a chicagói ház 1998-as megvételét intézte Emanuel. A magát a politikus régi barátjaként jellemző ügynök elmondta, hogy Emanuel eleve csak egy-két évre tervezte fehér házi munkáját, az ingatlant pedig azért adta bérbe, mert biztonsági szempontból ez tűnt a legjobb megoldásnak. Azt is elmondta, hogy a bérlő állítólag 100 ezer dollárt követelt azért cserébe, hogy a vártnál hamarabb elhagyja a házat. Emanuel ugyanis az után döntött a visszatérésről, hogy a Chicagót két évtizeden át irányító Richard Daley szeptemberben váratlanul bejelentette, nem jelölteti magát újra a polgármesteri posztért.

Bár a per jelentéktelennek tűnő részletek körül forog, a tétje nagy. Emanuel kizárásával ugyanis a felmérések szerint legesélyesebb jelölt esne ki a versenyből. Országosan ismert politikus, aki a republikánusoknak kedvező politikai környezetben is labdába tud rúgni a stabilan demokrata városban, és az is tudható róla, hogy már régóta készül a polgármesterségre (már korábban jelezte, ha Daley visszavonul, akkor megpályázza a posztot).


Egy ellentmondásos város - Forrás: saját fotó

Ha Emanuel végül zöld utat kap, és megnyeri a választást, akkor a chicagóiak elmondhatják majd magukról, hogy az amerikai politikai élet egyik legszínesebb figurája a polgármesterük. Híres-hírhedt durva stílusáról, trágárkodásairól, és gyakran emlegetik vele kapcsolatban azt a történetet, hogy egyszer egy döglött halat küldött egy közvélemény-kutatónak, aki magára haragította, de közben riválisai is elismerik, hogy nagy munkabírású, dinamikus politikus (tavaly év elején írtam Emanuelről egy portrét az [origo]-n, ez itt található).

A személyiségjegyeit tekintve Emanuel passzolna Chicagóhoz, ehhez az ellentmondásos városhoz. Monumentális épületeivel, szegregált és lerobbant városrészeivel, jellegzetes magasvasútjával, a Michigan-tó partján kacskaringozó bicikliútjával egyszerre barátságos és ijesztő. Izgalmas a kulturális élete, tele van gazdag cégekkel és bevándorlókkal, de közben mégis nyugodtabb a tempója, mint például New Yorknak. És nem mellesleg azt tartják róla az amerikaiak, hogy Chicagóban a legkeményebb a politikai közeg, és ott csak a legdörzsöltebb szereplőknek van esélyük a túlélésre. Ha valaki, akkor Emanuel biztosan közéjük tartozik.

0 Tovább

potus & co

blogavatar

Mi és miért történik az amerikai politikában? Egy blog egyenesen Washington DC-ből.

Utolsó kommentek