Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Obama a clintoni úton

Obama hétfőn - magyar idő szerint éjszaka - kiállt, és bejelentette, hogy megegyezésre jutottak a hónapok óta húzódó adóvitában. A megállapodás megegyezik azzal, amit sejteni lehetett már a republikánus és demokrata politikusok vasárnapi nyilatkozataiból is: a leggazdagabb rétegnek sem emelkednek az adók jövőre, miközben meghosszabbítják az év végén lejáró munkanélkülis segélyeket is.

A gazdagokat érintő adószabályhoz a republikánusok ragaszkodtak, szerintük ugyanis az elhúzódó gazdasági válsághelyzetben nem megengedhető semmiféle adóemelés. A demokraták viszont azt mondták, hogy ez egyrészt igazságtalan, másrészt további terheket ró az amúgy is súlyos hiánnyal küszködő költségvetésre. Ezt a vitát tehát végül a demokraták elveszítették, és legfeljebb a munkanélküli segélyek meghosszabbításával vigasztalódhatnak.


Obama egyeztet demokrata és republikánus vezetőkkel (forrás: Fehér Ház)

A New York Times arról ír, hogy Obama ezzel elidegeníti saját liberális bázisát, és valóban látható, hogy a demokrata párton belül elindult a fanyalgás. Sherrod Brown ohiói demokrata szenátor például azonnal közölte, hogy nem ért egyet az Obama által bejelentett megállapodással. "Szerintem jobb megegyezést is elérhetett volna" - idézte a CNN az elkeseredett szenátort.

A fejlemény ugyanakkor érdekes abból a szempontból is, hogy a novemberi félidős választások után sokan találgatták, hogy miként reagál Obama a pártja csúnya vereségére. Történelmi párhuzamokat vontak elemzők, és azon spekuláltak, hogy vajon Bill Clinton útját követi-e (aki az 1994-es hasonló vereség után elindult középre, és együttműködött a republikánusokkal) vagy pedig a második világháború után elnöklő Harry Trumanét, aki viszont nyílt konfliktusokat vállalt republikánus ellenfeleivel. Az első példa alapján Obama a clintoni úton indult el, de persze lehet, hogy ezt még korai elkiabálni.

0 Tovább

Valami alakul a nagy adóvitában

Közeledik a megállapodás az elmúlt hónapok legnagyobb vitájában, miután republikánus és demokrata politikusok vasárnapi nyilatkozataiból kirajzolódni látszik egy kompromisszum képe. A vita lényege, hogy mi legyen a sorsa azoknak az adócsökkentéseknek, amelyeket még George Bush előző elnök rendelt el, és amelyek idén év végén lejárnak.

Ha a törvényhozók nem tesznek semmit, akkor az adók emelkedni fognak, ezt viszont a politikusok pártállástól függetlenül rossz lépésnek tartanák egy olyan helyzetben, amikor az amerikai gazdaság továbbra is gyenge lábakon áll.

A pártok azon a ponton ütköztek egymással, hogy az alacsonyabb adók fenntartása mindenkit érintsen-e (ezt mondják a republikánusok) vagy pedig csak azokat, akiknek évi jövedelme 250 ezer dollár alatt van (ezt akarja Barack Obama elnök és pártjának többsége is). A kirajzolódó kompromisszum úgy néz ki, hogy senki számára nem emelkednének az adók, viszont a törvényhozás egyúttal döntene a szintén év végén lejáró, és sokakat érintő munkanélküli segélyek meghosszabbításáról is. Utóbbi a demokraták kérése, így a hónapok óta tartó heves vitából ők sem szállnának ki üres kézzel.

A lehetséges kompromisszum azonban már jelzi a demokraták csúnya vereségét hozó novemberi törvényhozási választások utáni változást az erőviszonyokban. Ha ez a megállapodás lesz a vita megoldása, akkor a kulcskérdésben a republikánusok érezhetik magukat nyertesnek, míg a demokraták legfeljebb egy járulékos győzelmet könyvelhetnek el maguknak.

Persze már most vannak olyan hangok, hogy a demokratáknak nem jön majd rosszul később (például a 2012-es elnökválasztási kampányban), hogy a republikánusokat a gazdagok érdekeinek védelmezőiként festhetik le.

0 Tovább

Obama útelágazódása

Barack Obamának is megvolt a maga Medgyessy-pillanata. Egy vasárnap esti rendezvényen küszködött a "superfluous" szó kimondásával (az itt beágyazott videón a 42. másodpercnél), és amikor többszöri nekifutásra sem sikerült neki, akkor elkezdett viccelődni, hogy ez azért van, mert nemrég felrepett a szája egy kosárlabada meccs közben."Próbálják meg, amikor van 12 öltésük" - poénkodott Obama, majd amikor végül sikerült kiejtenie a szót, akkor a jelenlévők megtapsolták.

A superfluous egyébként azt jelenti, hogy szükségtelen, és az elnök egy néhai legfelsőbb bírósági tag véleményéből idézve futott bele a szóba. Aki esetleg nem emlékszik rá, Medgyessy Péter egykori miniszterelnöknek az útelágazódás szó okozott hasonló gondokat egy parlamenti beszédben.

1 Tovább

Nem jutottak semmire

Semmi eredménye nem lett végül az első nagy találkozónak Barack Obama és a november elejei félidős választásokon győztes republikánusok vezetői között. A legsürgetőbb kérdés az volt, hogy mi legyen az év végén lejáró adócsökkentésekkel, de nem jutottak előbbre.

Obama a találkozó után annyit mondott, hogy megegyeztek abban, majd folytatják a beszélgetéseket, Mitch McConnel szenátor viszont már a beszélgetés előtt világosság tette az álláspontjukat: "Mi lenne, ha senkinek nem emelkedne az adója? Pont."

Az elnök ugyanis azt szeretné, ha a leggazdagabbaknak (akik évi 250 ezer dollár felett keresnek) nem maradna meg a még Bush által elfogadtatott alacsony adó, a republikánusok viszont azt mondják, egy ilyen roskatag gazdasági helyzetben senkinek sem szabad emelni az adóterheit.

Év végéig van határidő, addig kéne valamit lépnie a két oldalnak. Ez egy jó tesztje lesz az új politikai felállásnak, amelyben egy meggyengült demokrata elnök néz szembe a republikánusokkal, akik rég érezték magukat olyan erősnek, mint most.

0 Tovább

Obama randevúja az ellenfelekkel

Nem volt könnyű összehozni, de kedden végül is találkozik egymással Barack Obama elnök és a törvényhozás két legrangosabb republikánus szereplője, Mitch McConnell (szenátus) és John Boehner (a képviselőház leendő főnöke). A Fehér Ház egy korábbi időpontot javasolt, a republikánusok azonban azt mondták, hogy nem érnek rá. Ezzel is félreérthetetlenül jelezték, hogy változtak az erőviszonyok az amerikai politikában.

A november 2-i félidős választosokon a demokraták csúnyán leszerepeltek, elveszítették képviselőházi többségüket és a szenátusban is meggyengültek. A két éve még Obamát és pártját támogató tömegek elégedetlenek az elmúlt másfél-két év kormányzati teljesítményével, és ezért inkább az ellenfelet jutalmazták.

Már nemcsak telefonon, személyesen is beszél politikai riválisaival

A választási eredmény ugyanakkor nem feltétlenül jelenti azt, hogy a republikánusok hátradőlhetnek. Egy, a CNN által idézett felmérés szerint ugyanis a választók többsége azt szeretné, hogy a két párt együttműködjön az ország gondjainak megoldásában. Ezekből ráadásul van jó néhány:

- el kellene dönteniük, hogy mi lesz az év végén lejáró adócsökkentésekkel (ezeket még George W. Bush előző elnök vezette be, és a republikánusok mindenki számára fenntartanák őket, Obama viszont a leggazdagabbak számára engedné az emelést)

- ki kellene találni, hogyan fogják lenyomni az elképesztően magas költségvetési hiányt (1,3 trillió dollár, ha ez az szám felfogható egyáltalán bárkinek is)

- dönteni kellene arról, mi lesz az atomfegyverek leszereléséről szóló új egyezményről, amit Obama az oroszokkal kötött (az elnök év végéig szeretné elfogadtatni a törvényhozásban, a republikánusok szerint még vitatkozni kellene róla)

Az előzetes várakozások szerint nagy áttörés nem várható a találkozón, összeborulás pedig végképp nem. McConnel azt mondta nemrég, hogy a legfőbb céljuk a következő két évre az, hogy garantálják, Obamát ne válasszák újra. Ez nem a legjobb ómen a csatabárd elásásához és a mindkét párt által olyan sokszor emlegetett politikai megújításhoz.

0 Tovább

potus & co

blogavatar

Mi és miért történik az amerikai politikában? Egy blog egyenesen Washington DC-ből.

Legfrissebb bejegyzések

Utolsó kommentek