Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Melyik szót tiltották be a Fehér Házban?

Bár nincs semmi nyoma annak, hogy Bill Clinton valaha is nyilvánosan kiejtette volna a száján, a kifejezés mégis összenőtt a személyével, illetve elnökségének időszakával. A triangulationről, vagyis a háromszögesítésről van szó, amivel azt a politikai stratégiát szokták leírni, amelyet Clinton követett, mután 1994-ben pártja csúnyán kikapott a félidős választásokon.

Clinton talán nem használta ezt a szót, akkori politikai tanácsadója, Dick Morris (akivel aztán később nagyon megromlott a viszonya) azonban azt magyarázta újságíróknak, hogy az elnök pozícióját úgy kell elképzelni, hogy van egy háromszög, amelynek alapjának két szélén találhatók a pártok, a felettük és nagyjából középen lévő harmadik csúcs pedig az elnök. (Ez persze leginkább egy egyenlő oldalú háromszöggel működik, esetleg egy egyenlő szárú háromszöggel, de semmiképp sem tompaszögű háromszöggel, persze függ attól, hogyan forgatjuk a háromszöget, és mit tekintünk az alapnak.)

Ez a háromszögesítésre alapuló politikai stratégia azért híresült el, mert ez lett a szimbóluma Clinton látványos feltámadásának. Két évvel pártjának 1994-es veresége után ugyanis különösebb nehézség nélkül megnyerte az elnökválasztást, és azóta is az egyik legnépszerűbb és legtekintélyesebb politikus a demokraták körében. Egyben ő lett a centrista, középre húzó politikusok mintaképe is az Egyesült Államokban.


Mit tanul a tanítvány a mestertől? - Forrás: flickr.com/whitehouse

A háromszögesítést azért emlegetik most gyakran, mert két évvel megválasztása után Barack Obama kísértetiesen hasonló helyzetben van, mint Clinton 1994-ben. A novemberi félidős választásokat elbukták a demokraták, a reublikánusok kezébe kerül a képviselőház, és a szenátusban is erősítettek pozíciójukon. Nagy kérdés, hogy mihez kezd Obama a vele ellenséges törvényhozással, miközben már minden politikai szereplő fél szemmel a 2012-es elnökválasztásra figyel.

Az első lépések alapján úgy tűnt, hogy el is indul a clintoni úton, amire ráerősített az is, hogy december elején behívta magához Clintont, aki aztán egy rögtönzött sajtótájékoztatót is tartott a Fehér Házban.

Nyilván vannak azonban különbségek is az 1994-es és a mostani helyzet között (elég csak a két elnök habitusa és stílusa közti eltérésekre gondolni), így egyáltalán nem biztos, hogy Obama hosszabb távon is Clinton példáját fogja követni. A New York Times pénteki híradása szerint mindenesetre az elnök megtiltotta stábja tagjainak, hogy bármikor is használják a háromszögesítés szót. Hogy a tartalmával van-e problémája, vagy csupán a cinikus mellékzöngéje nem tetszik neki, az kiderül talán a következő hónapokban.

0 Tovább

Emanuel menetelhet tovább

Ha valaki esetleg nagyon izgult volna azon, hogy vajon tényleg elindulhat-e Rahm Emanuel a chicagói polgármesterválasztáson, akkor most megnyugodhat. A helyi választási bizottság megalapozatlannak tartotta azokat a kifogásokat, amelyek szerint Emanuel jogosulatlanná vált a jelöltségre azzal, hogy az utóbbi közel két évben nem Chicagóban, hanem Washingtonban lakott.

A szabályok szerint ugyanis csak az lehet jelölt, aki a választás megelőző egy évben Chicagóban lakott, Emanuel ugyanakkor bérbe adta a házát, miután Barack Obama kabinetfőnöke lett a 2008-as elnökválasztás után. Riválisai erre hivatkozva próbálták megfúrni jelöltségét, és az ügyben indított bírósági eljárás során egészen apró részletekbe belementek a politikus lakásviszonyait illetően.

Ez a próbálkozás egyelőre kudarcot vallott, és Emanuel ellenfeleinek most nagyon össze kell szedni magukat a februári választás előtt. A legfrissebb felmérések szerint ugyanis a rámenősségéről és trágár beszédstílusáról ismert politikus több mint 20 százalékos előnnyel rendelkezik. Igaz, a riválisok várhatóan fellebbeznek a választási bizottság döntése ellen, így a lakásügynek még nincs teljesen vége.

0 Tovább

Behúzott még egyet az elnök

Nehéz elkerülni a béna karácsonyi hasonlatokat ennél a történetnél, de a legjobban talán még úgy lehet leírni a hírt, hogy Obama egy szép ajándékot kapott az ünnepre. A keddi fejlemények alapján szinte biztos, hogy a szenátus szerdán meg fogja szavazni az oroszokkal kötött START-egyezmény ratifikálását, és ezzel az elnök egy fontos politikai győzelemmel zárja az évet.

Kedden egy eljárásjogi kérdésben szavaztak a szenátorok, de miután 11 republikánus csatlakozott a demokrata többséghez, esélyük sem volt az ellenzőknek. Ezek után biztosra vehető, hogy szerdán megkapja a szükséges többséget a szerződés, amelynek értelmében az Egyesült Államok és Oroszország folytatja az atomfegyverek leszerelését.


Obama kellemes karácsonya - Forrás: flickr.com/whitehouse

Néhány héten belül ez már a többedik olyan szavazás, amelynél az elnöknek sikerült megnyernie a republikánus ellenfeleket vagy legalábbis azok egy részét. Ez hatalmas előrelépés az után, hogy az utóbbi másfél évben elmérgesedett a viszony a demokrata elnök és a republikánusok között, és csak elvétve volt köztük bármilyen együttműködés.

Úgy néz ki tehát, hogy megérte várnia Obamának azzal, hogy elutazzon szokásos karácsonyi vakációjára Hawaiira, ahol gyerekkorát töltötte. Családja már szombaton repülőre ült, ő azonban maradt, hogy telefonon győzködje a szenátorokat a szerződés támogatásáról. Pár napja még úgy tűnt vezető republikánus politikusok nyilatkozataiból, hogy esély sincs a START megszavazására, de a jelek szerint az elnök hatásos rábeszélőnek bizonyult.

0 Tovább

Kinek jár desszert Amerikában?

Sarah Palin előszeretettel szólogat be az elnöknek és más demokrata politikusoknak (egyébként a republikánus elit tagjainak is), és szokott csipkelődni a first ladyvel is. A TLC csatornán futó reality műsorában most legutóbb s'mores (ez egy szendvicsszerű édesség) készítés közben szúrt oda neki, megjegyezve: "Ez most Michelle Obama tiszteletére, aki azt mondta a múltkor, hogy nem kéne desszertet ennünk."

Az elnök felesége az elhízás ellen folytat kampányt, és az egyik ilyen szereplésekor beszélt arról, hogy "ahogy a gyerekeimnek szoktam mondani, a desszert nem egy jogosultság". Palin nem először tesz kritikus megjegyzéseket emiatt Michelle Obamára. Pár héttel ezelőtt egy iskolában sütiket osztogatott, és közben azt magyarázta: "Kinek kell eldöntenie, hogy mit együnk? A kormánynak vagy a szülőknek? Szerintem a szülőknek."

0 Tovább

Miért örvendeznek már megint a Fehér Házban?

Hát, nem kellett sokat várni az újabb győzelemre. Pénteken reggel arról írtam, hogy átment a törvényhozáson a Barack Obama által is szorgalmazott adómegállapodás, amit sokan a néhány hete még lesajnált elnök feltámadásaként értékeltek. Erre most szombaton a képviselőház után a szenátus is megszavazta az amerikai politikában csak "don't ask, don't tell" néven ismert gyakorlat visszavonásáról szóló törvényt.

Az elnevezés a homoszexuálisok katonai szolgálatának feltételeit takarja, amelyek előírták, hogy a melegek csak akkor lehetnek tagjai a hadseregnek, ha szexuális irányultságukat titokban tartják.

Ennek a gyakorlatnak a megszüntetése Obama egyik kampányígérete volt. Most úgy sikerült elfogadtatni a törvényhozásban, hogy több republikánus is megszavazta (a szenátusban 65-31 volt az igen-nemek aránya, a demokraták mellett 8 republikánus is igennel voksolt), . Ez nagy eredmény az utóbbi hónapok ádáz pártpolitikai marakodása után.


Katonák egy kaliforniai bázison - Forrás: saját fotó

A törvényről persze az utolsó pillanatokban is folyt vita: támogatói szerint nem kényszeríthetnek hazugságra olyan katonákat, akik készek az életüket áldozni az országért, az ellenzők szerint viszont a '"don't ask, don't tell" megzavarhatja a csapategységet, és ez súlyos veszélyekkel járhat olyankor, amikor az Egyesült Államok épp háborút vív Afganisztánban.

"Amikor ez a törvény eljut az asztalomra, aláírom és ez a diszkriminatív szabályozás vissza lesz vonva" - írta Obama a támogatóinak küldött e-mailben, amely szintén győzelemről beszél, persze nagyon okosan nem saját magának tulajdonítja azt, hanem híveinek ("a győzelem a tiétek" - ez áll a tárgyban).

A Fehér Ház örömébe ugyanakkor némi üröm is vegyült, a szenátus ugyanis leszavazta az elnök egy másik fontos kezdeményezését, a fiatal illegális bevándorlók helyzetének rendezéséről szóló törvényt. A beszédes rövidítésű (DREAM vagyis álom) jogszabályt ugyan három republikánus szenátor támogatta, de öt demokrata ellene szavazott, így nem jött össze a szüséges többség.

Ez az epizód is jelzi, hogy egyelőre nehéz eldönteni, mennyire lesz tartós Obama sikersorozata. Ennek a kongresszusi ülésszaknak hamarosan vége, januárban pedig már az új törvényhozás ül össze, amelyben a novemberi félidős választások eredményének megfelelően jóval nagyobb befolyással bírnak majd a republikánusok. Ráadásul lesz köztük sok újonc politikus, akik kampányukban az Obama politikájával való kíméletlen szembenállást ígérték. Nagy kérdés, hogyan találja meg velük a hangot az elnök.

0 Tovább

potus & co

blogavatar

Mi és miért történik az amerikai politikában? Egy blog egyenesen Washington DC-ből.

Utolsó kommentek