Ha valaki esetleg nagyon izgult volna azon, hogy vajon tényleg elindulhat-e Rahm Emanuel a chicagói polgármesterválasztáson, akkor most megnyugodhat. A helyi választási bizottság megalapozatlannak tartotta azokat a kifogásokat, amelyek szerint Emanuel jogosulatlanná vált a jelöltségre azzal, hogy az utóbbi közel két évben nem Chicagóban, hanem Washingtonban lakott.

A szabályok szerint ugyanis csak az lehet jelölt, aki a választás megelőző egy évben Chicagóban lakott, Emanuel ugyanakkor bérbe adta a házát, miután Barack Obama kabinetfőnöke lett a 2008-as elnökválasztás után. Riválisai erre hivatkozva próbálták megfúrni jelöltségét, és az ügyben indított bírósági eljárás során egészen apró részletekbe belementek a politikus lakásviszonyait illetően.

Ez a próbálkozás egyelőre kudarcot vallott, és Emanuel ellenfeleinek most nagyon össze kell szedni magukat a februári választás előtt. A legfrissebb felmérések szerint ugyanis a rámenősségéről és trágár beszédstílusáról ismert politikus több mint 20 százalékos előnnyel rendelkezik. Igaz, a riválisok várhatóan fellebbeznek a választási bizottság döntése ellen, így a lakásügynek még nincs teljesen vége.