Nagy horderejű bejelentést tett csütörtökön Rahm Emanuel chicagói polgármesterjelölt. Közölte, hogy a családi Scrabble játékban ez után be lesz tiltva a resident (lakos) szó. Ezzel a poénnal reagált arra a bírósági döntésre, amely végül a javára döntötte el a riválisai által kezdeményezett bírósági eljárást.

A helyi szabályok szerint Chicagóban csak az lehet polgármesterjelölt, aki legalább a választásokat megelőző egy évben a városban lakott. Emanuel ugyan régi chicagóinak számít, viszont az utóbbi két évben ideje nagy részét Washingtonban töltötte Barack Obama kabinetfőnökeként. A középnyugati nagyvárosba csak akkor tért vissza, amikor ősszel kiderült, hogy a mostani polgármester visszavonul, és ezzel megnyílik előtte a pálya a korábban kiszemelt posztra.

A riválisai által kezdeményezett bírósági eljárás azt vizsgálta, hogy vajon chicagói lakosnak számított-e Emanuel az után, hogy a házát bérbe adta a kabinetfőnöki munka kezdetekor. A pernek még az is  tárgyát képezte, hogy milyen dobozokat tárolt a politikus a ház pincéjében.

Első fokon számára kedvező döntés született, egy fellebbviteli bíróság ezt megváltoztatta, a végső szót kimondo Illinois állambeli legfelsőbb bíróság azonban úgy határozott, hogy Emanuel indulhat a február 22-én esedékes választáson. Ha nem csúszik be valamilyen egyéb akadály, akkor nagy eséllyel meg is nyeri, a felmérések szerint ugyanis abszolút fölénnyel vezet riválisai előtt.