Hétfőnként egy legendás amerikai újságíró, Haynes Johnson egyetemi órájával szoktam kezdeni a napot, és legutóbb azzal az intrukcióval fejezte be a szemináriumot, hogy figyeljünk oda egy bizonyos Menendez-ügyre. A veterán politikai riporter mosolyogva hozzátette azt is: “Minden megvan benne egy klasszikus botrányhoz.”

Ez valóban így van: kevés jobb sztori van annál, mint amikor a politikai visszaéléseket egzotikus helyszíneken, prostituáltak állítólagos részvételével követik el. Márpedig Robert Menendez demokrata szenátort most valami ilyesmivel vádolják, és ugyan ő maga határozottan visszautasítja, hogy bármilyen tisztességtelenséget követett el, sorra jelennek meg az ennek ellentmondó információk.

Robert Menendez szenátor - Forrás: Facebook

A New Jersey államot képviselő Menendez egy floridai orvoshoz, Salomon Melgenhez fűződő kapcsolata miatt került most kényes helyzetbe, aki jelentős adományokkal segítette a kampányát (és más demokrata politikusokét is). Először kiderült az, hogy Menendez 2010-ben két alkalommal is Melgen költségén utazott el a Dominikai Köztársaságba, az orvos nyaralójába. A szenátoroknak be kell számolniuk az ilyen ajándékokról, Menendez azonban ezt nem tette meg, és emiatt most etikai vizsgálat indul majd ellene. A politikus azzal próbálta ezt jóvátenni, hogy két évvel az utazások után, tavaly kiállított egy 58500 dolláros csekket Melgennek. Menendez azzal próbálta magyarázni a történteket, hogy megfeledkezett arról, ki is fizette a karibi utazásokat.

Ez önmagában elég lenne egy politikus pályájának megrengetéséhez, a kínos kérdések azonban még csak ez után jönnek. Egyrészt lapértesülések szerint a dominikai üdülések során Menendez prostituáltakkal is érintekezett, bár a politikus ezt határozottan tagadja. Azt azonban már a saját munkatársai is elismerték a Washington Postnak, hogy Menendez közbenjárt Melgen érdekében, amikor az egészségügyi hatóságok szaglászni kezdtek az orvos gyanús ügyletei körül. Feltűnt ugyanis nekik, hogy szokatlanul nagy összegekről nyújt be számlát állami finanszírozású kezelések után, és ezért vizsgálatot indítottak.

Menendez többször is szóba hozta az üggyel foglalkozó egészségügyi hatóságok vezetőinek Melgen ügyét, és felhívta a figyelmüket arra, hogy nem lenne tisztességes, ha a számlázási szabályok esetleges kétértelműsége miatt kár érné az orvost. A politikus intelmei ellenére a nyomozás folytatódott, és múlt héten már házkutatást is tartott az FBI az orvos rendelőjében. 

A kiszivárgott információk szerint Melgen a hatósági eljárás során a nyomozók előtt kérkedett befolyásos barátaival. Emlegette Menendez nevét is, akinek a lehető legrosszabbkor jött ez a botrány. Épp most került a szenátus befolyásos külügyi bizottságának élére, ráadásul aktívan részt vesz az egyik legfontosabb törvényhozási ügynek számító bevándorlási reform előkészítésében. Ezek rendszerint sok szerepléssel és interjúval járnak, Menendez szenátor azonban most vélhetően pont erre vágyik a legkevésbé.