Hétfő éjfélig van idő elkerülni az amerikai kormányzati gépezet leállását. Már szinte hagyománnyá vált, hogy a két politikai oldal az utolsó pillanatban hárítja el a katasztrófát, most azonban erre gyakorlatilag semmi esély nincs. Miért? Itt van három ok:

- A legfontosabb tényező talán az, hogy a republikánusok ezúttal Barack Obama fő művét, az egészségügyi reformot támadták meg. A kormányzati intézmények finanszírozását csak akkor engednék meg, ha a demokraták beleegyeznek a reform elhalasztásába. Obama ugyanakkor elnökségének egy jelentős részét ennek a reformnak az elfogadtatásával, megvédésével és bevezetésének előkészítésével töltötte. Szinte elképzelhetetlen, hogy ezek után épp most meghajolna a republikánusok előtt.

- A költségvetési válsághelyzeteket eddig rendszerint Joe Biden alelnök és Mitch McConnell, a szenátusi republikánusok vezetője oldotta meg valamilyen utolsó pillanatban összehozott alkuval. Most azonban Biden kezét megkötötte az, hogy Obama még csak tárgyalni sem hajlandó a szerinte zsarolásnak beillő republikánus javaslatról. McConnell számára sem igazán alkalmas az idő a demokratákkal való egyezkedésre, mivel jövőre választás elé néz, és ha szóba áll az ellenséggel, azzal rossz pontokat szerezhet a pártjában meghatározó konzervatívoknál.

- Egyszerűen nincs igazán komoly erő, amely a megegyezés felé tolná a két oldalt. A republikánusok beleálltak abba a pozícióba, hogy csak jelentős engedmények árán járulnak hozzá a kormányzat finanszírozásának folytatásához. A demokraták viszont közben azt látják, hogy a felmérések szerint egy esetleges leállás esetén a többség a republikánusokat fogja hibáztatni a helyzet kialakulásáért. Arra számítanak, hogy a republikánusok fognak vesztesként kikerülni ebből az ütközetből.