Vajon mi járhatott Todd Akin képviselő fejében? Egyáltalán járt-e valami? Vagy úgyis fogalmazhatnánk: egyáltalán van-e bármi is a fejében?

Todd Akin egy vasárnap sugárzott tévéinterjúban arról beszélt, hogy az abortuszt minden körülmények között tiltani kell, beleértve azt is, ha nemi erőszak eredményeként történik a fogamzás. Ez még nem számít különösebben kirívónak, az amerikai konzervatív körökben ugyanis viszonylag általános támogatottságot élvez ez a nézet, ő azonban még ráerősített azzal, hogy kijelentette: “Ha legitim nemi erőszakról van szó, akkor a női testnek egyébként is megvan a módja arra, hogy azt az egész dolgot lezárja.”

Most ne bonyolódjunk bele abba, hogy mi az a “legitim nemi erőszak” (Akin képviselő sajnos nem fejtette ki az általam megtalált beszámolók és videók szerint), nézzük magát a fogamzásos részt. A New York Times szerint ugyan valóban létezik egy olyan - szülészeti képzésen is átesett - háziorvos, akinek van egy ilyen elmélete, de aztán a cikk idéz egy sor egyetemi professzort arról, hogy ez egyszerűen baromság.

Ami érdekes, hogy úgy tűnik, most már Akin képviselő is így gondolja, hétfőn ugyanis közölte, hogy a nemi erőszakot semmilyen formában sem tartja legitimnek, és azt is tudja, hogy nemi erőszak során is teherbe eshet valaki. “Rossz szavakat használtam rossz módon” - tette hozzá. Ez némileg furcsa egy olyan tapasztalt politikustól, mint ő, aki már közel 12 éve tagja a szövetségi törvényhozásnak Missouri állam egyik körzetének képviselőjeként, a hirtelen bocsánatkérésbe persze az is belejátszhatott, hogy nemcsak a demokraták ugrottak neki a vitatható mondatok miatt, hanem a saját pártjának vezetői is.

Megszólalt az ügyben Barack Obama elnök (“a nemi erőszak az nemi erőszak”) és Mitt Romney republikánus elnökjelölt is, aki megbocsáthatatlannak nevezte Akin nyilatkozatát. Amikor ilyen magas rangú politikusok nyilatkoznak egy ügyről, akkor az már kétségtelenül országos szintre emelkedett, ami azonban nemcsak magára a sokakat felháborító nyilatkozatra vezethető vissza.

Itt ugyanis a politikai tét is hatalmas: Todd Akin a republikánusok jelöltje azért a missouri-i szenátori székért, amelyet jelenleg egy demokrata politikus, Claire McCaskill tölt be. Ez egy fontos győzelem lehet abban, hogy a képviselőházat jelenleg uraló republikánusok a szenátust is birtokukba vegyék.

A korábbi felmérések szerint Akinnek jó esélye volt a mandátum megszerzésére (a szavazás az elnökválasztással egy időben, novemberben lesz), egy ilyen nagy vihart kavaró nyilatkozat után azonban borulhatnak az erőviszonyok. Sőt, akár országos szinten is fennmaradhat az ügy, a demokraták ugyanis egyébként is gyakran támadják a republikánusokat azzal, hogy “háborút vívnak a nők ellen” azáltal, hogy korlátoznák a fogamzásgátláshoz való hozzáférést, illetve hogy ellenzik az abortuszt.

Több republikánus politikus ezért most arról győzködi Akint, hogy lépjen vissza a jelöltségtől, az országos pártszervezet pedig bejelentette, hogy visszavonja a számára ígért ötmillió dolláros segítséget. Az idő sürgeti a republikánusokat, a helyi szabályok szerint ugyanis ha Akin kedden délután öt óráig visszalép, akkor a pártszervezet minden probléma nélkül tud helyette jelölni valaki mást. Később is van ugyan lehetősége a visszalépésre, de - mutat rá a New York Times - akkor már jogilag bizonytalanabbá válna a jelöltség sorsa.

Todd Akin hétfőn közölte, hogy nem fog visszalépni, és biztos benne, hogy meg fogja nyerni a választást. “Kortalan elvek a ma kihívásaira” - hirdeti a politikus honlapja, amelyen azonban az még nem szerepel, hogy az ostobaságra mint kihívásra mi lehet a helyes válasz.