Csak egy rövidhír: Jon Huntsman hétfőn várhatóan bejelenti, hogy kiszáll az elnökválasztási versenyből. Ez nem túl meglepő döntés, miután New Hampshire-ben a sok erőfeszítés ellenére is csak a harmadik helyen tudott befutni, a most következő Dél-Karolinában pedig mérsékelt jelöltként még gyengébbek az esélyei.


Huntsman kiszáll - Forrás: http://www.flickr.com/photos/snhu

Ami érdekessé teszi a bejelentést, hogy nemcsak kampánya végét fogja bejelenteni, hanem azt is, hogy felsorakozik Mitt Romney támogatói közé. Ez jelentős fordulatnak tűnik annak fényében, hogy nemrég még egy jellemhibás gorillához hasonlította Romney-t, valójában azonban egy természetes folyamatnak a szemtanúi lehetünk. Az előreválasztások haladásával egyre konszolidálódik a mezőny, és - ahogy az korábbi kampányokban is megtörtént - a korábbi ősellenségek elássák a csatabárdot, és egy csapásra a legszorosabb szövetségesekké válnak.

Anélkül, hogy mélyebb elemzésbe mennénk, még egy megjegyzés: a mérsékelt, bizonyos kérdésekben liberális nézeteket valló Huntsman kiszállása annyiban változtat a képen, hogy Romney most már tényleg csak keményvonalas - vallásos konzervatív (Rick Santorum, Newt Gingrich és Rick Perry) és libertariánus (Ron Paul) - riválisokkal néz szembe. Huntsman támogatása nem sokat ér velük szemben, de Romney stábja legalább elkönyvelheti, hogy eggyel kevesebb lett a zavaró tényezők száma.