Szegény Jon Huntsmant épp akkor emlegették a legtöbbet a republikánus tévévitáról szóló hírekben, amikor úgy döntött, hogy nem megy el a rendezvényre. A felmérések szerint elhanyagolható támogatottsággal rendelkező Huntsman az eheti Las Vegas-i vitát hagyta ki tiltakozásul amiatt, hogy Nevada állam bejelentette, a vártnál korábban, január 14-én akarják tartani a jelölőgyűlésüket. Ezt felháborodással fogadták New Hampshire-ben (azon kevés államok egyikében, ahol történetesen Huntsman mutat némi életjelet), ahol 1976 óta hagyományosan az elnökválasztási küzdelem első előválasztását tartják.

A nevadaiak október 5-én jelentették be a dátumot, azóta kisebb háború dúlt az előválasztási naptár körül. A New Hampshire-i törvények szerint ugyanis az előválasztást legalább hét nappal a következő “hasonló választás” előtt (és a hagyomány szerint lehetőleg kedden) kell megtartani, január 3-a azonban már le van foglalva Iowa állam számára.

A “hasonló választás” arra utal, hogy kétféle módon döntenek az egyes államok arról, hogy az adott párton belül mely jelöltet akarják indítani az elnökválasztáson. Vannak a primary-k, amiket az egyszerűség kedvéért hívjunk előválasztásnak: ilyenkor egy hagyományos fülkés-szavazólapos módszerrel döntenek a helyiek a jelöltekről. És vannak az úgynevezett caucusok, amikor gyűléseket hívnak össze, és ott órákon át tartó jelölési folyamat során dől el, ki lesz a győztes. Iowában caucust tartanak, New Hampshire-ben primary-t.

Tehát, visszatérve a dátumra, ha maradt volna a január 14-i nevadai időpont, akkor New Hampshire beszorult volna Nevada és Iowa közé. Vagy fel kellett volna adni a keddi hagyományt, vagy pedig túl közel kerültek volna a nevadai caucushoz. Elsőre ugyan nem feltétlenül látni ennek a közelségnek fontosságát, de a New Hampshire-iek attól tartottak, hogy ha egyből utánuk következik egy választás, akkor azzal az állam sokat veszít politikai jelentőségéből (kicsi államként amúgy nem sok szerepet játszanak az országos politikában ettől az előválasztástól eltekintve), hiszen ahogy vége a szavazásnak, egyből tovább is irányul a figyelem a következő államra.

A vita rendezését nehezítette, hogy valójában nem is elsősorban a nevadaiakat lehetett okolni a konfliktusért. Ők ugyanis már csak akkor szánták el magukat erre a döntésre, amikor Florida bejelentette, hogy január 31-én fogja tartani az ottani előválasztást. Ezzel aztán teljesen felborult a republikánus pártvezetés (mivel a demokraták jelöltje minden bizonnyal Barack Obama elnök lesz, így most csak a republikánus oldal érdekes előválasztási szempontból) eredeti terve, amely szerint az egész előválasztási folyamat februárban indult volna el.

A szombati döntés értelmében február 4-én lesz a nevadai caucus. New Hampshire várhatóan január 10-ére fogja kiírni a saját előválasztását, és mivel a következő, dél-karolinai forduló csak január 21-én lesz, így bőven lesz idejük az oda irányuló figyelem kiélvezésére. A nevadaiak pedig vigasztalódhatnak azzal, hogy az országos pártvezetés megígérte nekik, hogy VIP-szobákhoz juthatnak majd a jövő nyári republikánus konvención, ahol a végső szót kimondják arról, ki lesz a republikánus kihívója Barack Obamának a novemberi elnökválasztáson.