Nem sokat pihentek a republikánus elnökválasztási kampány résztvevői a hétvégén. Előbb szombat este, majd vasárnap reggel vettek részt egy-egy vitában, amelyek a keddi New Hampshire-i előválasztást vezetik fel. Míg a szombat esti vitáról szóló beszámolók szerint az iowai caucust szoros versenyben megnyerő és a felmérésekben vezető Mitt Romney sértetlenül került ki az összecsapásból, a vasárnapról már nem feltétlenül mondható el ez.

A fenti videóban is látható, hogy milyen keményen nekiugrott az Iowában látványosan jó eredményt elért Rick Santorum és a néhány hete még a felmérések élén álló Newt Gingrich. Mindketten azt állítják, hogy Romney gerinctelen, és így egyrészt érdemtelen lenne, ha ő lenne a republikánusok jelöltje, másrészt szerintük emiatt nem is tudná megnyerni a novemberben esedékes elnökválasztást. Romney válasza erre az, hogy Santorum és Gingrich karrierpolitikusok, és megélhetési célból indulnak közhivatalért, miközben ő sikeres üzletember, és így szerzett tapasztalatait szeretné kamatoztatni az ország érdekében.

A videóban a kedvenc részem a második percnél van, amikor a láthatóan feszült Romney próbálja elhallgattatni a közbeszóló Santorumot. A másik pedig az volt, amikor a műveltségével gyakran kérkedő Newt Gingrich azzal próbálta leszerelni Romney vádjait, hogy szerinte hagyni kellene a halandzsázást. Egész pontosan a “pious baloney” kifejezést használta a halandzsára, amivel, bevallom, én még nem találkoztam, és nem is tudtam rá találni igazán jó fordítást (ha valaki segít, és megírja kommentbe, azt megköszönöm).

Nagy kérdés, milyen hatással lesznek ezek a támadások Romney-ra, aki a felmérések szerint magabiztosan vezet New Hampshire-ben. A Rasmussen kutatása szerint az egykori massachusetts-i kormányzó 42 százalékon áll, míg Santorum 13, Gingrich pedig 8 százalékos támogatottsággal bír. Arra kicsi tehát az esély, hogy lenyomják Romney-t, de ha annyit el tudnak érni, hogy a vártnál kisebb arányú lesz a győzelme, már elégedettek lehetnek.