Az Egyesült Államoknak sok sajátossága van, kezdve a nagy autóktól a rengeteg fegyverig, de ami talán még inkább jellemző, hogy itt tényleg mindenki kaphat egy második esélyt.

Richard Nixon a hatvanas évek elején egy durcás visszavonulás után nyerte meg az 1968-as elnökválasztást. New York állam egykori kormányzója, Eliott Spitzer egy csúnya prostitúciós botrányba bukott bele öt évvel ezelőtt, de aztán sorra kapta a vélhetően jól fizető tévés kommentátori állásokat. A házasságtörése miatt a CIA éléről távozni kényszerült David Petraeus pedig ugyan egy darabig biztos nem kap magas rangú kormányzati megbízatást, de addig is jó sok pénzt kereshet beszédek tartásával, a presztízsét pedig építgetheti egyetemi oktatóként.

Most egy újabb kiváló példával bővült a sor. Kedden választásokat tartottak Dél-Karolina állam egyik kongresszusi körzetében, és a győztes az a Mark Sanford lett, aki egy világraszóló botrány miatt kényszerült távozni az állam kormányzói székéből 2009-ben. Kiderült róla ugyanis, hogy nemcsak hogy megcsalta a feleségét (ez már önmagában elég nagy probléma az amerikai politikában), de még hazudott is a választóinak. Argentínába utazott az ott élő szeretőjéhez, de a távollétére adott hivatalos magyarázat az volt, hogy az Egyesült Államokban túrázik a hegyekben.

Mark Sanford - Forrás: AFP

Mark Sanford visszatért - Forrás: AFP

Sokáig úgy tűnt, hogy a republikánus Sanfordnak ezzel teljesen vége, és így nagy feltűnést keltett, amikor bejelentkezett a tavaly megürült kongresszusi képviselői helyre (a poszt betöltője szenátor lett). A politikus a kampány részben azzal az üzenettel kampányolt, hogy megbánta a bűnét és a bukásából levont tanulságoknak köszönhetően sokkal jobban fogja majd szolgálni a választókat, mint korábban.

Az előválasztásokat könnyedén vette, de aztán egy viszonylag komoly ellenféllel találta magát szemben. A demokraták egy Elizabeth Colbert Busch nevű nőt indítottak, aki a politikában ugyan újoncnak számított, de az ismertség növelésében segítette az, hogy az egyik legnépszerűbb tévés humorista, Stephen Colbert az öccse.

Egy ilyen kongresszusi választás normális esetben nem kapna nagy figyelmet, de ez a felállás garantálta a hatalmas érdeklődést. Főleg, amikor olyan drámai fordulatok is bekövetkeztek, mint az, amikor Sanfordról kiderült, hogy megsértette a korábbi feleségével kötött válási megállapodást azzal, hogy bement a lakásába (a politikus azt mondta, meccset nézett a gyerekeivel). Ez után a republikánus párt országos szervezete bejelentette, hogy megvonja a támogatást Sanfordtól, akinek azonban lendületes kampányával sikerült elérnie, hogy ne elsősorban az ő magánéletéről, hanem a demokratákról szóljon a küzdelem.

Ez nyerő taktikának bizonyult, miután ez a kongresszusi körzet régóta masszívan konzervatívnak számít. Így a megszégyenült politikust a körülmények is segítették abban, hogy sok más amerikaihoz hasonlóan ő is megkapja azt a bizonyos második esélyt.