Láttuk már ezt nem is egyszer. Egy tévévita az elnökválasztáson induló teljes republikánus mezőnynek (most épp kilencen voltak), ahol azonban igazából mindenki csak arra figyel, mit mond a két legesélyesebbnek tartott induló, Rick Perry és Mitt Romney. Csütörtökön a floridai Orlandóban rendeztek vitát (három héten belül a harmadikat), és a beszámolók alapján ismét a Perry-Romney összecsapás volt a fő attrakció.

A különbség legfeljebb az volt a korábbiakhoz képest, hogy ezúttal nemcsak a szokásos témákon - társadalombiztosítás, egészségügy - rugóztak, hanem előkerült az illegális bevándorlás is. A többségi republikánus vélemény az, hogy szigorúan kell kezelni a kérdést: egyrészt fokozni kell a határok ellenőrzését, másrészt a már az országban tartózkodó illegális bevándorlókat elsősorban nem integrálni kell, hanem felelősségre vonni. (Emlékezetes, hogy amikor George W. Bush megpróbált elmozdulni ettől, és az amnesztia lehetőségét is felvillantotta, egyik legcsúnyább törvényhozási vereségét szenvedte el.)

Ebbe a konzervatívok által képviselt szemléletbe nem feltétlenül passzol az, hogy a Rick Perry által vezetett Texas államban az illegális bevándorló gyerekek támogatást kapnak iskolai tanulmányaikhoz. Mitt Romney szerint ez egyfajta mágnesként vonzza a bevándorlókat, mire Perry egy - a fenti videóban is látható - érzelmes választ adott. Szerinte ha valaki azt gondolja, hogy büntetni kellene azokat a gyerekeket, akik nem saját elhatározásukból érkeztek az országba, “annak nincsen szíve”.

Nem feltétlenül győzött ugyanakkor meg mindenkit Perry ezzel a válasszal, a beszámolók szerint ugyanis a közönség egy része zúgolódva fogadta a választ. Ezek után nem lenne meglepő, ha Romney máskor is előhúzná ezt a kártyát.