Az elmúlt napokban az esték egy részét a politikailag egyértelműen elkötelezett kábelcsatornák (MSNBC=demokrata, FOX News=republikánus) nézésével töltöttem. Ismét megállapíthattam, hogy ezek a tenyérbemászóan elfogult műsorok kis dózisban nagyon szórakoztatóak, nagyobb adagban azonban szinte fizikai fájdalmat okoznak. Ettől függetlenül nagy segítséget adnak ahhoz, hogy megértsük a különböző politikai oldalon álló emberek gondolkodását, érvrendszerét (részben azért, mert a műsorok tükrözik azokat, részben pedig azért, mert nagy hatással vannak rájuk).

A FOX-on nagyon népszerű most például egy olyan film, amelyben korábbi katonai és hírszerzési tisztviselők bírálják Barack Obama elnököt a terrorellenes akciókról  - különösen Oszama bin Laden megöléséről - kiszivárgott információk miatt. Szerintük ugyanis az Obama-kormányzat szándékosan adta ki ezeket az infókat politikai célból, hogy erősítsék az elnök kemény parancsnoki imázsát. Nemcsak szándékos szivárogtatással vádolják a videó szereplői Obamát, hanem azzal is, hogy érdemtelenül fürdőzik bin Laden megölésének dicsőségében.

A film előzetese, ide kattintva pedig megnézhető a teljes video.

A politikai célú kiszivárogtatás vádja nem új, és a Fehér Ház többször is határozottan visszautasította. Valószínűleg nem véletlen, hogy éppen most, az elnökválasztási kampány felforrósodásának idején kerül elő ez a láthatóan jól megszerkesztett 22 perces videó, amelyet egy OPSECTeam nevet viselő szervezet tett közzé. A csoport szóvivője jelezte, hogy a jogszabályok szerint nem kötelesek nyilvánosságra hozni támogatóik nevét, a New York Times szerint ugyanakkor a megszólalók közül többen részesei voltak Mitt Romney kampányának, illetve a tea party nevű konzervatív mozgalom akcióinak.

Még nem tudni, hogy milyen kifutása lesz ennek a videónek, de adódik a párhuzam 2004-gyel, amikor egykori vietnami veterán támadtak neki John Kerry akkori demokrata jelöltnek, akinek egyik vélt erőssége épp háborús múltja volt. Eddig a videóig úgy tűnt, hogy a több katona által is dicsért Obamába nemzetbiztonsági alapon nem lehet belekötni, de a jelek szerint a politikai ellenfelek megpróbálkoznak azzal, hogy az erősséget fordítsák át gyengeséggé.