A kétszázadik oldal körül tartok, de egyelőre nagy meglepetésekkel nem szolgált George W. Bush magyarul Döntési helyzetek címen megjelent életrajza. Viszonylag felületesen számol be a történésekről, és nem túl váratlan módon védelmébe veszi a legvitatottabb döntéseit.

Ami esetleg újdonság, hogy bár elnökként nem az önkritikáról való hajlamáról híresült el, itt nem mindig fényezi magát. Tesz utalásokat rosszul sikerült mondatokra, és beszámol olyan helyzetekről is, amelyek nem feltétlenül a kemény vezető képét erősítik. Például ilyen, ahogy leírja, a szeptember 11-i merényletek utáni napokban egyik éjszaka pólóban és alsónadrágban rohant védett helyre, amikor közölték vele, támadás érte a Fehér Házat. (Kiderült, hogy vaklárma volt, egyik saját vadászgépükről hitték azt, hogy támadni készül.)

Egyébként az amerikai politika iránt érdeklődöknek nem rossz olvasmány a könyv. Az élményt kissé rontja, hogy nem túl alapos a fordítás, és nemcsak suta mondatok, hanem nyilvánvaló félreértések is vannak benne.

Bush videóüzenete a republikánusok 2008-as konvencióján

A Legfelsőbb Bíróságról szóló résznél például van egy ilyen mondat: "Nem szimpatizáltam a tevékeny bírókkal, akik személyes preferenciáikat a törvény szövege fölébe helyezik". Bár nem ismerem az eredeti szöveget, biztos vagyok benne, hogy amit itt "tevékeny"-nek fordítottak, az ott "activist"-ként szerepel. A kettő egyáltalán nem ugyanaz, az "activist" bíráskodás ugyanis egy bírói felfogásra utal, arra, hogy az adott bíró nem egyszerűen a törvény szövegéhez ragaszkodva végzi a munkáját, hanem annak szellemiségét, a törvényalkotók feltételezett szándékait is figyelembe veszi. Ez azért nem ugyanaz, mint hogy valaki "tevékeny".

A hibáknak az is lehet az oka, hogy feltehetően sietve készült a fordítás, a magyar kiadás ugyanis egy időben jelent meg az amerikaival. Kapkodásra utal az is, hogy a könyv címe a borítón ugyan Döntési helyzetek, a bevezetőben viszont Kritikus pontok szerepel. Az eredeti egyébként Decision Points, utalva arra, hogy Bush saját magát igazi decidernek tartja, vagyis olyan vezetőnek, aki nem fél a gyors és határozott döntéshozataltól.

Ha befejezem a könyvet, jön róla egy részletesebb beszámoló is.