Pedig olyan szép hétvége lehetett volna Herman Cain számára. Kijött egy felmérés, amely szerint ő a legnépszerűbb republikánus jelölt azok körében, akik várhatóan részt vesznek az előválasztási szezont január elején elindító iowai caucuson (igaz, rögtön mögötte, mindössze egy százalékponttal lemaradva következik Mitt Romney).

Nem sokáig örülhetett azonban ennek a jó hírnek, vasárnap ugyanis a Politico cikket közölt arról, hogy két nő is szexuális zaklatással vádolta őt még a ‘90-es években, amikor az étteremtulajdonosok érdekképviseleti szervezetét vezette. A cikk szerint mindkét nő esetében azzal zárult az ügy, hogy megállapodást kötöttek a szervezettel, amelynek értelmében pénzt kaptak (nem tudni, mennyit), és egyúttal távoztak a munkahelyükről.


Hívei szerint Cain tetőtől talpig úriember - Forrás: facebook.com/THEHermanCain

Nem ismert, hogy ha történt is zaklatás, az pontosan milyen cselekményt takar. A két nő nem szólalt meg, és az elmúlt napokban megjelent cikkek alapján úgy tűnik, hogy szóbeli, és nem fizikai jellegű zaklatásról lehetett szó. Már ha egyáltalán történt ilyen, Cain ugyanis azt állítja, hogy ő soha nem zaklatott senkit. Egy interjúban azt mondta, valóban előfordult, hogy az egyik érintett nőnek tett egy olyan megjegyzést, hogy ő is pont olyan magas, mint a felesége, de szerinte ennek nem volt semmilyen szexuális töltete.

Vannak még nyitott kérdések a történetben - például nem ismert, hogy az étteremszövetség belső vizsgálata pontosan milyen megállapításokra jutott -, de politikai szempontból persze az a legfontosabb, hogy mekkora károkat okoz mindez Cainnek, aki épp az utóbbi hetekben erősödött meg látványosan.

Az nem feltétlenül előnyös számára, hogy elég ügyetlenül kezelte magát a helyzetet. Bár azt kezdettől fogva állítja, hogy nem zaklatott senkit, egyes részletekben - például hogy tudott-e a nőknek fizetett összegről - saját magának is ellentmondó nyilatkozatokat tett az elmúlt 36 órában.

Ettől eltekintve ugyanakkor több jel is utal arra, hogy nem feltétlenül jelent halálos csapást a kampányára ez a történet. A konzervatív megmondóemberek azonnal a segítségére siettek - Rush Limbaugh szerint a liberálisok rasszista támadásáról van szó -, és ahogy a New York Times bloggere, Nate Silver fejtegeti, az is Cain javára szolgál, hogy miután ő maga az establishmenten kívülről érkező jelölt, így a mainstream média felől érkező támadások nem ejtenek rajta olyan súlyos sebeket, mintha az uralkodó elit egyik tagja lenne a célpont.

Ha valóban az az olvasat lesz az uralkodó, hogy Cain valójában áldozat, akkor az még segítheti is őt a főként republikánus szavazók körében zajló előválasztásokon. Aztán ha esetleg eljut oda, hogy ő nyeri el az elnökjelölti posztot, akkor addigra talán kifullad ez a zaklatási ügy.