Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Az üzlet beindul

Ha tegnap azt írtam William Daley kinevezéséről, hogy ezzel Obama odaszúrt a baloldalnak, akkor a legújabb személyügyi hír jellemzéséhez valami sokkal keményebbet kellene keresnem. A kiszivárgott hírek szerint az elnök pénteken bejelenti, hogy Gene Sperlinget nevezi ki a Nemzeti Gazdasági Tanács elnökévé, vagyis egyik legfontosabb gazdasági tanácsadójává. Sperling már betöltötte ezt a posztot 1996 és 2000 között, Bill Clinton elnöksége alatt. Sokan az akkoriban hozott döntéseket okolják a 2008-ban tetőző pénzügyi válságért, de Sperling más szempontból is támadási felületet jelent.

Az utóbbi években ugyanis azoknak a nagy bankoknak a tanácsadójaként dolgozott, amelyek megmentése súlyos százmilliárdokba került az amerikai adófizetők számára. Ezek a pénzintézetek így nem túl népszerűek, és az elnök is részben ezekre az ellenérzésekre apellálva politizált az elmúlt két évben. Sperling kiválasztása most éles irányváltást jelent, és borítékolhatók a baloldalról érkező támadások. Biztosan fel fogják majd emlegetni, hogy 2008-ban közel 900 ezer dollárt kasszírozott a Goldman Sachstól a jótékonysági tevékenységről szóló tanácsaiért, illetve hogy a Bloomberggel kötött szerződése szerint 137 ezer dollárt kapott azért, hogy havonta leadjon egy 900 szavas cikket.

A Fehér Ház persze nyilván számolt ezekkel a kritikákkal, és mérlegre tette a Sperling kinevezésével járó lehetséges előnyöket és hátrányokat. Lehet, hogy elveszítenek híveket az elnök tevékenységével már amúgy is elégedetlen baloldali keménymagból, de talán ezzel a lépéssel – egy jó üzleti kapcsolatokkal rendelkező ember bevonásával – is sikerül közelebb jutni ahhoz a célhoz, hogy felpörgessék a továbbra is gyengélkedő amerikai gazdaságot. Az ugyanis mindenki számára világos a Fehér Házban, hogy ha ebben nem érnek el valami biztató eredményt, akkor 2012-ben csúnya véget ér a 2008-ban még annyira lelkesen és optimistán indult történet.

0 Tovább

Szúrás a balosoknak

Csak egy rövidhír: nem kellett sokáig várni rá, hogy Obama bejelentse azt, amiről már pár napja szó volt: William Daley-t nevezi ki új kabinetfőnöknek. A bankár Daley kiválasztása jó üzenet az üzleti világ számára, akik úgy érzik, ellenséges velük a Fehér Ház, de persze megvan a hátulütője is. A baloldalon nem túl népszerű ez a lépés, a MoveOn.org nevű liberális (az amerikai terminológiában ez inkább baloldalt jelent) szervezet már ki is adott egy tiltakozó közleményt arról, hogy nem szép dolog egy dúsgazdag bankárt kinevezni, amikor a munkanélküli amerikaiak millió szenvednek.


Daley a bemutatkozó tájékoztatón

Nem ez persze az első szúrás a baloldalnak. Elég csak emlékezni az adómegállapodásra, amelyet tavaly év végén kötött Obama a republikánusokkal.

0 Tovább

Egy üzletember a Fehér Házban?

Már hetek óta lehet tudni, hogy átalakulás előtt áll Barack Obama stábja, de ezek nem ígérkeztek drámai változásoknak. Tudtuk, hogy politikai főtanácsadója, David Axelrod elhagyja a Fehér Házat, hogy előkészítse a 2012-es elnökválasztási kampányt (amelynek központja várhatóan nem is Washingtonban, hanem Chicagóban lesz), illetve hogy részben az ő helyére megérkezik David Plouffe, a 2008-as kampány főnöke. Felmerült a szóvivőváltás is (Robert Gibbs esetles tanácsadóként folytatja), de eddig úgy tűnt, hogy lényegében minden változás az elnök eddigi környezetének kicsi átvariálását jelentené.

A Bloomberg információja szerint azonban Obama tárgyal William Daley egykori kereskedelmi miniszterrel (a Clinton-adminisztrációban töltötte be a posztot) arról, hogy csatlakozik a csapatához. Nem világos, hogy milyen posztról van szó, de a kiszivárgott információk szerint lehetséges, hogy ő lesz az új kabinetfőnök. A poszt kora ősszel ürült meg, amikor Rahm Emanuel lemondott, hogy elindulhasson a chicagói polgármesteri székért, és azóta Obama régi bizalmasa, Pete Rouse tölti be ideiglenes jelleggel. Bár szó volt róla, hogy esetleg véglegesítenék Rouse-t, állítólag ezt ő sem nagyon szeretné.

Daley csatlakozásával Obama üzenhetne az üzleti világnak, amelynek tagjai ferde szemmel néznek rá régóta. A cégvezetők úgy érzik, a kormányzat kifejezetten vállalkozásellenes politikát folytat és Obama a személyes kapcsolat és bizalom erősítésére sem törekszik. Daley az egyik óriásbank, a J.P. Morgan Chase középnyugati régióért felelős elnöke, így az ő kiválasztásával egyből megnyílhatnának bizonyos csatornák az elnök számára. Ráadásul az üzleti kapcsolat nem jönne rosszul a költséges elnökválasztási kampány előtt sem, és végül is Daley sem lógna ki annyira a sorból a Fehér Házban sem: az ő testvére vezette az elmúlt több mint húsz évben Chicagót, ahonnan az elnök és a stábjának legtöbb tagja is érkezett.

0 Tovább

potus & co

blogavatar

Mi és miért történik az amerikai politikában? Egy blog egyenesen Washington DC-ből.

Legfrissebb bejegyzések

Utolsó kommentek