Van valaki, akinek mond bármit is Reince Priebus neve? Tegnaptól elvileg ő az egyik legfontosabb ember az amerikai politikában, legalábbis ha pusztán a tisztségeket vesszük alapul. Pénteken ugyanis megválasztották a Republikánus Nemzeti Bizottság (RNC) elnökének, ami gyakorlatilag a pártvezetői tisztségnek felel meg. Ennek azonban nincs sok köze az európai kontinentális politikában ismert pártelnöki poszthoz, az RNC vezetőjének feladata ugyanis leginkább az adománygyűjtés és a pártszervezet működtetése. A stratégiára, az irányalkotásra tehát nincs túl nagy ráhatása, arról pedig főleg nincs szó, hogy utasítaná, kordában tartaná a párt vezető politikusait.

Priebus a Wisconsin állami pártszervezetet vezette eddig, de korábban tagja volt az előző elnök, Michael Steele stábjának is. Steele volt az első fekete elnöke az RNC-nek, így két évvel ezelőtti megválasztását nagy figyelem övezte. Később is sikerült a reflektorfényben tartania magát, de szerencsétlenségére ezt leginkább a pártszervezeten belüli botrányoknak és elbénázott nyilatkozatainak köszönhette.


Még a névjegye is a zakóján volt a bemutatkozáskor

Nagy visszhangot váltott ki például az, amikor kiderült, hogy az RNC egyes tisztviselői egy kaliforniai szexbárban költötték a párt pénzét. Steele ugyan azzal védekezett, hogy csak utólag szerzett tudomást erről, és az érintett munkatársakat is kirúgták, nehezebben tudta kimagyarázni magát azokból a vitákból, amelyeket saját nyilatkozatai okoztak. Egyszer például kijelentette, hogy az USA vesztésre áll az afganisztáni háborúban, amelyet szerinte Barack Obama döntése alapján vív az ország. Ezen még saját párttársai is felháborodtak: a mondat első felén azért, mert rossz üzenetet küld a hadseregnek, a másodikon azért, mert egyszerűen nem volt igaz.

Steele - akit szervezési hiányosságok miatt is értek kritikák a párton belül - ugyan megpróbálkozott az újraválasztással, de végül szégyenszemre már a többkörös szavazás közepén kiesett. Utóda azt ígérte a bemutatkozásán, hogy nem fog sokat szerepelni a tévében, helyette inkább a pártszervezet hatékonyabbá tételére és az adománygyűjtésre akar koncentrálni. Szükség is lesz mindkettőre, ha a republikánusok 2012-ben vissza akarják hódítani a Fehér Házat.