Marco Rubio tényleg emlékezeset alakított kedd este, bár kicsit másképp, mint ahogy arra számítani lehetett. Az elnök State of the Union beszédére adott republikánus reakcióban ugyan szépen rakosgatta egymásra a konzervatív világkép elemeit, de a gondolatmenetről elvonta a figyelmet az, hogy láthatóan küszködött azzal, hogy kiszáradt a szája, és egy ponton a képből kihajolva fogott egy flakon vizet és belekortyolt.

Ez a pillanat azonnal slágerré vált a Twitteren és az internet egyéb felületein. Reggel a Morning Joe című tévéműsorban az egyik saját kollégája, Tom Coburn republikánus szenátor poénkodott rajta, interjú közben ugyanis folyton a kávés poharáért hajolgatott.

Voltak persze érdemi elemei is Rubio beszédének. Azt eddig is tudni lehetett, hogy a republikánusok ellenzik az adóemeléseket és általában a kormányzati beavatkozást, viszont feltűnő volt, hogy a floridai szenátor milyen sokat beszélt arról, hogy ő maga szegény családból származik, és hogy a pártja számára a középosztály megsegítése a legfőbb feladat. Ez nyilvánvaló próbálkozás volt arra, hogy változtasson azon az imázson, hogy a republikánusok a gazdag elit védelmezői.