Január elején úgy tűnt, hogy Newt Gingrichnek befellegzett. A decemberben még a felmérések élén álló politikus az előválasztás első két fordulójában nem rúgott labdába, a show-t elvitte a konzervatívok új kedvence, Rick Santorum és a rideg profiként kampányoló Mitt Romney.

Valami nagyon megváltozott azóta, amire nem kell jobb bizonyíték a dél-karolinai győzelemnél. Hosszan lehet majd elemzni, hogy mi volt az oka a nagy visszatérésnek, és minden bizonnyal a döntő tényezők közé lehet sorolni azt az ötmillió dolláros csekket is, amelyet egy Sheldon Adelson nevű milliárdos üzletember küldött január elején egy Gingrich-hez közel álló szervezethez (egy úgynevezett politikai akcióbizottsághoz, amely közvetlenül nem vehet részt a politikus kampányában, de azt nem tiltja semmi, hogy párhuzamos kampányt folytasson érte).

Adelson érdekes figura, ha valakit részletesen érdekel a pályája, annak ajánlom a New Yorker 2008-as cikkét. A Forbes magazin szerint ő a nyolcadik leggazdagabb amerikai 21,5 milliárd dolláros vagyonával. A 78 éves üzletember a kaszinóbizniszben utazik, és tevékenysége a hatóságok figyelmét is felkeltette. A Las Vegas Sands nevű cége ellen az FBI nyomoz, miután felmerült a gyanúja annak, hogy Adelson arra utasította a cég egyik vezetőjét, hogy egy kaszinóüzlet érdekében vesztegessen meg kínai tisztviselőket. Adelson és a cég tagadja, hogy bármilyen tisztességtelenséget követtek volna el.

A zsidó származású Adelson ismert arról is, hogy Izrael állam egyik legelkötelezettebb támogatója, és egyben az egyik leghevesebb ellenzője annak, hogy önálló palesztin állam jöjjön létre. Ezzel láthatóan egyetért Gingrich is, aki nemrég azzal keltett feltűnést, hogy a palesztinokat „kitalált nép”-nek nevezte.

Adelson ugyanakkor állítja, nem arról van szó, hogy ő pénzzel befolyásolná, mit mond és tesz Gingrich. Az ötmillió dolláros támogatást kísérő közleményében az állt, hogy a pénzt egyszerűen azért adja, mert Gingrich nagyon kedves barátja neki és feleségének.