Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Mit keres Santorum a kocsi tetején?

Egy korábbi bejegyzésben már volt szó arról a történetről, amelyre utal a New Yorkernek ez a nagyon frappáns (a kocsiban Mitt Romney-t, a tetőn Rick Santorumot ábrázoló) címlapja, de bemásolom ide is még egyszer.

A Romney-család 1983-ban útnak indult Mitt Romney szüleinek a Huron tó kanadai oldalán fekvő nyaralójához. Egy fehér Chevy kombiban utaztak, amely annyira tele volt pakolva bőröndökkel, hogy nem maradt hely a kutyának, a Seamus nevű ír szetternek. Mitt Romney ezért azt találta ki, hogy az állatot betette egy kutyahordozóba, azt pedig felkötötte a tetőcsomagtartóra.

Romney körültekintő volt, és a hordozónak az előre néző oldalát lefedte, hogy megvédje a kutyát a menetszéltől, de így sem sikerült bonyodalmak nélkül megúszni az utazást. Órákkal az indulás után ugyanis az egyik Romney-fiú felkiáltott: "Apa! Ez durva!" A gyerek annak a látványába borzadt bele, hogy a hátsó szélvédőt egy barna folyadék borította be, amely nyilvánvalóan a tetőn utazó kutyából származott.

A gyerekek ugyan kórusban fújoltak, az apa azonban hidegvérrel megoldotta a helyzetet. Félreállt az autóval egy benzinkúton, egy slaggal leverette a kocsit és letisztította a kutyát, majd folytatták tovább az utazást. Seamus nem kapott új helyet, az út hátralévő részét is a tetőcsomagtartóra kötözött hordozóban töltötte.

0 Tovább

Veszélyes terep jön most a republikánusoknak

Mitt Romney megkönnyebbülhetett, minden vészjósló felmérés ellenére megnyerte a michigani előválasztást. Ez azonban nem jelenti azt, hogy akárcsak egy pillanatra is megállhatna, egy hét múlva jön ugyanis a sokat emlegetett szuperkedd, amikor egyszerre 11 államban lesznek szavazások.

Ezek közül is kiemelkedik Ohio. Ennek az egyébként kissé ingerszegény városairól ismert államnak mindig is kulcsszerepe volt az elnökválasztások történetében, republikánus politikus soha nem tudott győzni anélkül, hogy itt nyert volna. Most ugyan még csak az előválasztásoknál tartunk, de ettől még fontos, hogyan mutatkoznak be itt a lehetséges jelöltek.

Ohio annak köszönheti fontosságát az elnökválasztásokban, hogy demográfiai adottságai miatt nem sorolható be egyik párt mögé sem. Ez azt is jelenti, hogy nem feltétlenül rezonálnak túl jól a harcosan pártos üzenetek, márpedig a mostani republikánus kampányt a politikai szélsőség kategóriájába tartozó megnyilvánulások kísérik. Különösen igaz ez Rick Santorum megerősödése óta, aki megváltoztatta a kampányt uraló témákat.

Míg eddig főleg a gazdaság rendbetételéről szóló, ami széles rétegek számára vonzó üzenet volt a fő irány, addig Santorum olyan kérdések felvetésével kampányol, hogy vajon helyes-e az állam és egyház szétválasztása (szerinte nem), vagy hogy helyesen tette-e Obama, amikor továbbtanulásra biztatta az amerikaiakat (szerintem ez sznobság volt az elnöktől).

Romney sem feltétlenül passzol azonban az ohiói választói környezethez. Ahogy arra a Washington Post rámutatott, ebben az államban is meghatározó az autóipar, és a választók nyilván nem felejtették el Romneynak, hogy annak idején ő ellenezte az iparág állami megmentését. Azzal sem szerezhetett túl sok jó pontot, hogy tavaly támogatta a közszférában dolgozók szakszervezeti jogainak megnyirbálását, amit azonban később az ohióiank nagy többséggel utasítottak el egy népszavazáson.

Nem véletlen tehát, hogy Romney első útja a mostani előválasztások után egyből Ohióba vezet. Biztosan nem lesz sokáig egyedül, ez az állam túl fontos a versenytársainak is.

0 Tovább

Santorum összefog az ellenséggel

Kedden két újabb fontos fordulója lesz a republikánus előválasztási küzdelemnek. Michigan és Arizona államban tartanak szavazásokat, és ezek közül különösen a michigani megmérettetés tűnik érdekesnek. A felmérések szerint Arizonában kényelmes többsége van Mitt Romneynak, Michiganben azonban vele nagyjából egy szinten áll a legutóbbi előválasztási fordulókat megnyerő Rick Santorum.

Michigan azért is fontos helyszín, mert szimbolikus jelentőséggel bír Romney számára. Ott született, ott nőtt fel, apja pedig kormányzója is volt az államnak. Ha veszít, akkor az súlyos csapást jelent a kampánya számára, ha viszont nyer, akkor lendületet kaphat az őt szorongató Santorummal szemben. Rick Santorum azonban nem hagyja magát, és mindent bevet a győzelem érdekében. Ebbe még belefér az is, hogy az általa is rendszeresen keményen támadott demokraták helyi erőit biztatja arra, szavazzanak rá, és ezzel gyengítsék Romneyt.


Santorum mindent bevet - Forrás: Santorum Facebook

Erre a szokatlan akcióra egy jogi kiskapu ad lehetőséget. Az előválasztások többsége ugyanis zárt, és csak az adott párthoz regisztrált szavazók vehetnek rajta részt, Michiganben azonban kicsit más a helyzet. Bár elvileg ez a szavazás is csak a republikánusok számára nyitott, a helyi pártszabályok szerint  bárki a helyszínen republikánusnak vallhatja magát, és azt sem akadályozza semmi, hogy aztán később visszaváltozzon demokratává.

Santorum kampánystábja hétfőn automata telefonhívásokkal próbálta győzködni a demokrataként azonosított szavazókat. „Kedden csatlakozzon azokhoz a demokratákhoz, akik egy hangos üzenetet küldenek Mitt Romneynak!” – hangzik az üzenet, amelyről Romney nem túl meglepő módon elítélően nyilatkozott. „Santorum szenátor valami olyasmit csinált ma, ami egy megtévesztő és mocskos trükk” – fogalmazott Romney a Fox Newsnak adott interjújában.

A helyzet ugyanakkor az, hogy a helyi demokraták és a hozzájuk kötődő szakszervezetek már Santorum buzdítása nélkül is szervezkedtek Romney ellen. Két ok vezérli őket abban, hogy beleavatkozzanak a republikánusok között zajló küzdelembe.

Az egyik az, hogy Romney ellenezte a Michiganben meghatározó autógyártó cégek állami megsegítését (erről 2009-ben döntött Obama elnök), és ezt azóta sem felejtették el neki. A másik tényező kevésbé személyes, sokkal inkább politikai kalkuláció, a demokraták ugyanis úgy számolnak, hogy számukra sokkal veszélyesebb lenne, ha a pragmatikusabb Romney lenne a republikánus elnökjelölt a novemberi választáson, mintha a keményvonalas konzervatív – és a választókat leginkább aggasztó gazdasági problémák helyett inkább erkölcsi kérdésekről szónokló – Santorum.

Romney azt mondja, nem fél attól, hogy az esetlegesen ellene szavazó demokraták komoly hatással lesznek majd az eredményre. Ha mégis, és emiatt elbukja a michigani fordulót, az persze kínos lesz számára, de legalább mentségként elmondhatja majd, hogy egy olyan összeesküvés áldozata lett, amelyben riválisa összefogott az ősellenséggel.

0 Tovább

Hogyan csináltak hülyét Mitt Romneyból?

Látják azt a néhány embert ott valahol a pálya közepén? Na, ők Mitt Romney támogatói.

Az történt ugyanis, hogy a szervezők a 65 ezer férőhelyes detroiti Ford Field stadiont választották a politikus gazdasági programját bemutató rendezvény helyszínéül. Erdetileg egy másik, szerényebb helyben gondolkodtak, de úgy számoltak, hogy az túl kicsi lesz, és így döntöttek végül a Ford Field mellett. A pénteki rendezvényre ugyanakkor mindössze 1200 ember érkezett, ami szép szám, de persze egy ekkora tömeg eltörpült a hatalmas stadionban.

Mindez nem is lett volna probléma, ha pusztán a tévéközvetítések felvételei jelennek meg, a kamerák ugyanis a közönségre és a szónokló politikusra koncentráltak. Már a rendezvény ideje alatt elkezdett terjedni azonban sok fotó a Twitteren és Facebookon, amelyekből egyértelműen kiderült a szerencsétlen helyszínválasztás. (A fenti fotót egy újságíró, a Washington Examinernek dolgozó Byron York készítette.)

Mint arra a New York Times rámutat, Romney ellen dolgozott ráadásul az is, hogy a beszéd fontosabb elemeit (a jövedelemadók 20 százalékos csökkentése, a jóléti programok átadása az államoknak) már napokkal előtte kiszivárogtatta a stábja, így az újságíróknak nem igazán maradt hírérték az eseményben, és ezért a legtöbben inkább a szervezési furcsaságot emelték ki.

Ha a helyszínválasztás nem lett volna elég, Romney még egy szerencsétlennek bizonyuló megjegyzést is tett a rendezvény végén. Amikor arról kérdezte a közönség egyik tagja, hogy miért lenne ő a legjobb jelölt Barack Obamával szemben, akkor elkezdett arról beszélni, hogy mennyire szereti az autókat és persze ezáltal az autóiparáról híres Detroitot. Ennek bizonygatására megjegyezte, hogy egy Ford Mustangot és egy Chevy pick upot vezet, a felesége pedig “egy pár Cadillacet”.

Romneynak már eddig is volt több olyan elszólása, amely a gazdagsága fitotgtatásának tűnt, és ez a “pár Cadillac”-es fordulat beleillik ebbe a sorba. Bár az amerikaiakra általában nem jellemző, hogy irigykednének mások sikereire és gazdagságára, a mostani sanyarú gazdasági helyzetben nem feltétlenül szerencsés a politikusok részéről dicsekedni a vagyonukkal. Főleg úgy, hogy Obama épp arra építi a kampányát, hogy míg szerinte a republikánusok a leggazdagabb réteg érdekeit képviselik, addig ő a középosztályt védi. Ha Romney lesz a republikánusok elnökjelöltje, akkor nem lenne meglepő, ha ez a cadillaces elszólás felbukkanna majd demokrata hirdetésekben.

0 Tovább

És akkor most megkezdődött Santorum szétcincálása

Közhelynek számít az amerikai politikában, hogy hosszú törvényhozási múlttal nem ajánlatos elnökválasztáson indulni, és most Rick Santorum is kezdi megtapasztalni, milyen sok igazság van ebben. A kongresszusi tagokat általában azért óvják a kampányolástól, mert képviselőként vagy szenátorként sok olyan szavazatot adnak le, amelyek aztán később felhasználhatók ellenük.

Ez történik most a kongresszusban 16 évet eltöltő (1990-től 2006-ig) Rick Santorummal is, aki a két héttel ezelőtti előválasztási fordulók megnyerése után az egyik nagy esélyes arra, hogy a republikánus párt jelöltje legyen a novemberi elnökválasztáson. Szerda este tartották a kampányban résztvevő négy politikus közötti legutóbbi vitát, és ezen fő riválisa, Mitt Romney egykori massachusetts-i kormányzó nekiesett Santorumnak, és orra alá dörgölte korábbi kongresszusi szavazatait.

Egy kemény vita az úgynevezett earmarkokról, vagyis a törvényhozás által megszavazott, konkrét projektekre vonatkozó támogatásokról

Santorum támogatott több olyan projektet is, amelyek később pazarlónak bizonyultak (erről vitáznak a fenti videóban). Igennel szavazott arra az oktatási törvényre is, amelyet ugyan a republikánus George W. Bush elnök fogadtatott el, de amely most a republikánusoknál meghatározó konzervatív választók szemében nem számít jó pontnak.

Santorum védekező pozíciót vett fel, és elismerte, hogy követett el hibákat törvényhozóként, de közben elejtett néhány szerencsétlennek tűnő megjegyzést is. Azt mondta, hogy az oktatási programra annak ellenére szavazott igennel, hogy ellene volt az elveknek, amelyben hitt. A helyi közönség ezt zúgolódva fogadta, és kérdéses, mennyire sikerült megnyugtatni őket azzal, hogy hozzátette, a törvényt azért is témogatta, mert az fontos volt Bush elnök számára. “Néha megteszed ezt a csapatért, a vezetőért” - mondta Santorum.

Hamarosan kiderül, milyen hatása lesz ezeknek az epizódoknak Santorum kampányára, jövő kedden ugyanis újabb két előválasztás (Michiganben és Arizonában) következik, egy héttel utána pedig egyszerre 11 államban lesznek szavazások. Elvileg ez a szerdai volt az utolsó (és egyben a 20.) tévévita a jelöltek között, és a beszámolók szerint nagyon kemény ütközetek voltak a jelöltek között. Ha azonban a következő két hétben sem dől el a küzdelem, akkor várhatóan még visszatérnek a képernyőre.

0 Tovább

potus & co

blogavatar

Mi és miért történik az amerikai politikában? Egy blog egyenesen Washington DC-ből.

Utolsó kommentek