Egyszer már írtam a Richard Nixonnak emléket állító kaliforniai múzeumról, és meg is jegyeztem, hogy furcsa hely, mert ugyan az ő neve összeforrt a megbuktatásához vezető Watergate-botránnyal, az emlékhelyen erről alig esik szó. Ez azonban nemrég megváltozott, a kiállítás kiegészült egy Watergate-ről szóló résszel, amelyben - a híradások szerint  - tárgyilagosan mutatják be az amerikai politika talán legsötétebb korszakát. A változás annak eredménye lett, hogy a korábban feltétlen Nixon-hívek által kezelt könyvtár átkerült a National Archives kezébe, amelynek szakemberei nem politikai, hanem történészi szemmel álltak hozzá a feladathoz.

Ezt a fordulatot hétfőn este egy látványos esemény tetőzte be. A könyvtárba látogatott a Watergate-ügy feltárásában élenjáró Washington Post-os szerzőpáros egyik tagja, Bob Woodward (a másik, Carl Bernstein már korábban egy más témában járt az emlékhelyen) és a lap akkori szerkesztője, Benjamin Bradlee. A Politico tudósítása szerint egy kedélyes hangú pódiumbeszélgetést tartottak, amelyben úgy adták elő a jól ismert történeteket, mint egy összeszokott színészpáros.

Közel negyven év telt el a Watergate-ügy kirobbanása óta, és azóta a Woodward-Bernstein páros könyvén kívül is sok más beszámoló születetett, így sok újat már nem lehet mondani róla. A Yorba Linda-i emlékhelyen összegyűlt ezerfős tömeg nagysága is azt mutatja azonban, hogy a legsötétebb shakespeare-i királydrámákba illő régi történések továbbra is lenyűgözik az embereket.

Ha valakit érdekel a hatalom természete, az, hogy milyen, amikor paranoia és személyes komplexusok vezérelnek súlyos politikai döntéseket, vagy az, hogyan néz ki közelről, amikor egy aprónak tűnő hibából beindul egy újabb és újabb bajokat termelő gépezet, annak érdemes tanulmányoznia a Watergate-ügyet. Többek között Woodwardék munkásságát is (az All The President's Men mellett talán még jobb ebből a szempontból a Final Days), akinek megjelenése a Nixon-emlékhelyen furcsa kanyart jelent a történelemben, és persze nehéz megállni annak a kérdésnek a feltevését, hogy mit szólt volna ehhez a bukott elnök.